Vaječná skořápka je složena převážně z uhličitanu vápenatého, uhličitanu fosforečného a hořečnatého. Z minerálů je nejvíce zastoupen vápník, jód, železo, měď, zinek, kobalt, mangan či fosfor. Ten je důležitý nejen pro stavbu kostí a zubů, ale také podporuje správnou nervovou činnost.

Rozdrcené skořápky se pomaleji rozpadají. Jsou tak vhodné jako hnojivo pro rostliny rostoucí na zahradě i doma v květináči. Stačí, když je promícháte se zeminou.

Vápník obsažený ve skořápkách pomůže bylinám s buněčným dělením a elasticitou buněk. Podporuje tvorbu kořenového systému a klíčivost semen. Tím se zlepšuje odolnost proti škůdcům, chorobám a mrazům. Fosfor zase pomáhá s příjmem ostatních živin a kvetením. Účinné látky ze skořápek však můžete využít také vy. Stačí, když je rozpustíte v jablečném octu nebo citrónové šťávě.

Vaječné skořápky, jablečný ocet nebo citron

Před jakýmkoli použitím je nutné skořápky vydezinfikovat. Vložte je do hrnce a vařte přibližně 10 minut. Poté je sceďte a nechte volně uschnout. Následně předehřejte troubu na 200 °C a skořápky pečte 10-15 minut. Nyní jsou připravené k bezpečnému použití.

Zdroj: Youtube

Najemno rozdrcené skořápky vložte do vyčištěné nádobky a zalijte je nejlépe BIO jablečným octem nebo 100% citrónovou šťávou. Láhev umístěte na chladné a temné místo. Po několika dnech se skořápky rozpustí. Právě jste si vyrobili lék na různé zdravotní neduhy.

„Při konzumaci jablečného octu si kontrolujte doporučenou denní dávku. Ta se pohybuje mezi 5 až 30 ml. Nápoj vždy řeďte vodou," upozorňuje MUDr. Michal Vilímovský.

Svědění pokožky

Kyselina citrónová a octová mají skvělé dezinfekční účinky. V lidové medicíně se také využívají k léčbě plísňových onemocnění, ke zmírnění zánětů i ke zklidnění pokožky spálené od sluníčka. Neměly by se však používat na otevřené rány. Ve spojení s látkami z rozpuštěných skořápek skvěle eliminují svědění. Nařeďte v poměru 1:1 vodou a poté naneste na vatový tampónek. Ten přiložte k postiženému místu.

Pro silné kosti

Tento přípravek prý používali japonští samurajové, kteří chtěli zabránit odvápnění kostí. 10 ml roztoku přidejte do velkého šálku horké vody. Rozmíchejte a pijte 3x denně před jídlem. První výsledky byste měli pocítit již po týdnu užívání.

Lék na reflux

Rozpuštěné vaječné skořápky v kyselině působí i jako lék na reflux. Účinek je prý, oproti jedlé sodě, trvalý. Směs opět zřeďte v dostatečném množství vody a vypijte.

Bělící prostředek

Skořápkovo-kyselinový roztok najde své uplatnění i při bělení prádla. Stačí, když ho nalijete do zásuvky na místo aviváže a pračku zapnete běžným způsobem. Oblečení bude nejen čisté, ale také voňavé a dokonale bílé.

Zdroj: www.ceskozdrave.cz, www.rehabilitace.info, www.novinky.cz, www.hobby.instory.cz