Čtenářka Receptáře doporučuje vaječné skořápky využívat jako minerální doplněk stravy: „Velmi dobře se rozpouštějí v citronové šťávě nebo citronové kyselině. Tento roztok je téměř okamžitě vstřebatelný, a to i bez přítomnosti vitaminu D v těle nebo aspoň trochy slunečního záření. Jemně mleté skořápky mají výborné neutralizační schopnosti − otupují přebytečnou žaludeční kyselinu. Otupení je trvalé a nemá škodlivé následky, jako když se používá soda."

Příprava prášku

Skořápky propereme pod tekoucí vodou a na plechu v troubě je mírně upražíme, tím je zbavíme choroboplodných zárodků a docílíme, že jsou velmi křehké a lze je dobře rozemlít (používám tříštivý mlýnek na kávu).

Směs prosejeme jemným sítem a získaný prášek uložíme v dobře uzavřené lahvičce jako cenný lék.

Možnosti užívání

  • Přímo (například 3x denně na špičku nože a zapijeme nápojem).
  • Prášek nasypeme do medu (3x denně lžičku).
  • Prášek přimícháváme do jídla (bez tuku), nebo jím posypeme krajíc chleba.

Je důležité užívat prášek nalačno, protože s tukem by mohlo dojít k tvorbě nerozpustných a tedy pro organismus nevyužitelných vápenatých mýdel.

Skořápkový roztok

Skořápky z 10 vajec dáme do větší sklenice se šťávou z 1 kg citronů − pozor velice šumí.

Šťáva není chutná, ale je účinná při odvápnění kostí. Mám vyzkoušeno při odvápnění po úrazu a tento recept mi byl doporučen sestrou při rehabilitaci.

Za 24 hodin se skořápky rozpustí.

Užívání

  • Pijeme chlazené, 1 dl ráno a 1 dl odpoledne.

Sirup z celých vajec

Do sklenice srovnáme 10 celých čistých vajec a zalijeme je citronovou šťávou.

Občas sklenicí zatřepeme.

Když se skořápky rozpustí, vejce rozmačkáme, přecedíme, přidáme med a rum, tuzemák nebo koňak podle chuti.

Užívání

  • Užíváme tři lžíce denně.

Libuše Sochorová