„Suché vaječné skořápky obsahují uhličitany vápenatý a hořečnatý, oxidy křemičitý, hlinitý, fosforečný, dusíkaté látky, bílkoviny. Obsahují prvky jako jód, železo, měď, zinek, kobalt, mangan aj.,“ píše Libuše Sochorová ze Spálova o skořápkách.
Čtenářka Receptáře doporučuje vaječné skořápky využívat jako minerální doplněk stravy: „Velmi dobře se rozpouštějí v citronové šťávě nebo citronové kyselině. Tento roztok je téměř okamžitě vstřebatelný, a to i bez přítomnosti vitaminu D v těle nebo aspoň trochy slunečního záření. Jemně mleté skořápky mají výborné neutralizační schopnosti − otupují přebytečnou žaludeční kyselinu. Otupení je trvalé a nemá škodlivé následky, jako když se používá soda."
Příprava prášku
Skořápky propereme pod tekoucí vodou a na plechu v troubě je mírně upražíme, tím je zbavíme choroboplodných zárodků a docílíme, že jsou velmi křehké a lze je dobře rozemlít (používám tříštivý mlýnek na kávu).
Směs prosejeme jemným sítem a získaný prášek uložíme v dobře uzavřené lahvičce jako cenný lék.
Možnosti užívání
- Přímo (například 3x denně na špičku nože a zapijeme nápojem).
- Prášek nasypeme do medu (3x denně lžičku).
- Prášek přimícháváme do jídla (bez tuku), nebo jím posypeme krajíc chleba.
Je důležité užívat prášek nalačno, protože s tukem by mohlo dojít k tvorbě nerozpustných a tedy pro organismus nevyužitelných vápenatých mýdel.
Skořápkový roztok
Skořápky z 10 vajec dáme do větší sklenice se šťávou z 1 kg citronů − pozor velice šumí.

Šťáva není chutná, ale je účinná při odvápnění kostí. Mám vyzkoušeno při odvápnění po úrazu a tento recept mi byl doporučen sestrou při rehabilitaci.
Za 24 hodin se skořápky rozpustí.
Užívání
- Pijeme chlazené, 1 dl ráno a 1 dl odpoledne.
Sirup z celých vajec
Do sklenice srovnáme 10 celých čistých vajec a zalijeme je citronovou šťávou.
Občas sklenicí zatřepeme.
Když se skořápky rozpustí, vejce rozmačkáme, přecedíme, přidáme med a rum, tuzemák nebo koňak podle chuti.
Užívání
- Užíváme tři lžíce denně.
Libuše Sochorová