Desítky let výzkumu potvrdily, že vaječný žloutek patří mezi nejcennější potraviny v naší výživě. Seznam prospěšných látek je dlouhý, obsahuje například biotin, patřící mezi vitamíny skupiny B, tolik důležité pro buněčný metabolismus a využití tuků, bílkovin a sacharidů, dále vitamín E, D a A.

Bohatý zdroj zdraví

Z minerálů především vápník (pro zdravé kosti a zuby), železo (proti únavě, na posílení svalů, prevence poruch nervového systému), dále fosfor, draslík, selen a zinek (má protizánětlivé účinky, stabilizuje hladinu cukru v krvi, posiluje imunitu, zvyšuje plodnost a potenci). Nezanedbatelný je také obsah esenciální kyseliny linolové a lecitinu, který dokáže snižovat hladinu cholesterolu v krvi a prospívá také mozkovým funkcím. Jeden vaječný žloutek je také bohatým zdrojem cholinu (látka nezbytné pro fungování mozku) a omega 3 mastných kyselin.

Neškodný cholesterol

V dobách minulých panoval názor, že žloutek obsahuje cholesterol, který našemu zdraví škodí. Žloutek sice obsahuje cholesterol, ale konzumace 1 až 2 žloutků denně není pro zdravého člověka škodlivá. Vajíčka mají obrovskou výhodu pro své široké využití v kuchyni, a to jak v slaných, tak v sladkých receptech. Existují stovky vaječných jídel, tolik oblíbených v jarním období, kdy se příroda probouzí a vejce mají tu největší sílu. Vejce jsou ideální ingrediencí pro snídaně, dodají energii na celé dopoledne.

Volný výběh a šťastné slepičky

Vejce vám mohou předat všechny své prospěšné látky pouze za předpokladu, že pocházejí od slepiček, které žijí ve volném výběhu nebo jsou chovány v souladu s pravidly ekologického zemědělství. Často se jim dnes říká také "šťastné slepičky." Určitě tedy při nákupu dbejte na to, odkud vejce pocházejí.

Zdroje:www.nejfit.cz, www.healthline.com