Ať už si držíte linii nebo se pokoušíte shodit nějaké to kilo, budou se vám informace o potravinách, které vám denní přísun kalorií nijak závratně nezvýší, velice hodit!

Salátová okurka

Salátová okurka je klasika. Dá se z ní vykouzlit plno oku lahodících jednohubek, u kterých si kalorie počítat nemusíte. Okurky obsahují minerální látky, dostatek vitamínu C (na 100 g okurky cca 8 mg), ale převážně vodu. Jelikož mají i vysoké množství draslíku, účinně vám pomohou s odvodňováním organismu. Jen pozor, okurky jsou „těžké“ do žaludku, můžete se po vyšší konzumaci cítit trochu špatně.

Grep

Grapefruit obsahuje vysoké množství vitamínu C, K a B1, flavonoidy. Díky vláknině pomáhá k detoxikaci organismu a upravuje trávení. Celkem dobré výsledky měla studie zabývající se snižováním hladiny cholesterolu právě pomocí grepu, kdy bylo potvrzeno zlepšení i o 15%.

Při redukční dietě vám pomůže tlumit chuť na sladké a při jeho konzumaci nemusíte mít výčitky, že byste přibrali, protože obsahuje opravdu málo kalorií. Jen si dávejte pozor, pokud berete léky na alergii nebo vysoký tlak, to raději větší konzumaci grepu proberte se svým lékařem.

Cuketa

Cuketu není těžké vypěstovat, ať už na zahradě nebo na balkoně. Pokud vám ji nesežerou slimáci nebo něco jiného, dočkáte se i z jedné rostliny pěkné úrody. Dvacet kcal na 100 g je až směšných! U cukety též oceníte i její schopnost odvádět z těla škodlivé látky.

Listová zelenina

Od mužů často slýcháme větu: „Nejsem králík!“, tak si listovou zeleninu dopřejme alespoň my ženy. Špenát, polníček (kozlíček polní), rukola, hlávkový salát nebo mangold? My si s nimi poradíme a pochutnáme si!

Květák a brokolice

Možná si bleskově představíte smažený květák, ale na něj zapomeňte. Karfiol není vhodný pro lidi, kteří trpí dnou, protože v sobě má vysoké množství kyseliny močové. Z květáku i brokolice lze připravit rozmanité pokrmy, nad kterými rozhodně nebudete ohrnovat nos. Brokolice má cca 38 kcal na 100 gramů a květák pouze 27 kcal.

Rajčata

Se svými 18 kcal na sto gramů se rajčaty můžete krmit s klidným svědomím. Dodají vám vitamíny B1, B2, B6, C a E, minerální látky, jako například fosfor, vápník, jód, železo, draslík a měď. Jsou skvělým pomocníkem při zánětu močových cest, snižují cholesterol, detoxikují tělo a zvyšují imunitu.

Jablka

I jablky se můžete zasytit bez větších výčitek, neboť ve 100 gramech se ukrývá přibližně 57 kalorií. Ke všemu jablko obsahuje pektin, který ve vás zanechává delší pocit nasycení.

Meloun

Sáhnout můžete i po melounu, a to jak po vodním, který se pyšní pouhými 28 kcal na 100 g, tak i po žlutém, který má 36 kcal. Vodní meloun obsahuje antioxidant lykopen, který snižuje výskyt kardiovaskulárních onemocnění a podporuje imunitní systém.

Zdroje: www.lifee.cz, www.mojezdravi.cz, prozeny.blesk.cz