Stačí vědět, jaké potraviny by na večeři neměly chybět, abyste prospěli svému tělu a nastartovali spalování. Pokud se během dne budete pohybovat, dodávat tělu dostatek tekutin a vyhýbat se cukrům, smaženým jídlům a polotovarům, úspěch se dostaví. Máme pro vás tipy na večeře, které vašemu tělu rozhodně prospějí.

Pečená zelenina

Zelenina nesmí chybět nejen během dne, ale hlavně večer. Báječně zasytí, dodá vlákninu, a pokud si ji vhodně připravíte, bude vám zeleninovou večeři závidět i zbytek rodiny. Ideální jsou teplá zeleninová jídla. Pokud nepatříte právě mezi zkušené kuchaře, stačí zeleninu nakrájet na kousky, pokapat olivovým olejem, přidat bylinky a dát do trouby na pečicí papír. Za půl hodiny budete mít hotovo. Báječná je mrkev, celer, červená řepa, cuketa nebo lilek, přidejte i červenou cibuli a pár stroužků česneku, bylinky podle vlastní chuti a zakryjte alobalem. Ten pak na posledních 5 minut odkryjte a zeleninu lehce ogrilujte. Klidně si k zelenině přikousněte kousek celozrnného pečiva nebo dejte trochu rýže.

Ryba na másle

Nezapomínejte na bílkoviny, ty jsou pro redukci váhy obzvlášť důležité. Zdravým zdrojem bílkovin jsou libové drůbeží maso, kvalitní šunka či netučné ryby. Pokud nemusíte maso, bílkoviny jsou i ve tvarohu či luštěninách. Stačí kousek candáta osmahnout na pánvi na másle, nebo tresku upéct v troubě v alobalu se zeleninou, skvělá jsou i vařená vajíčka, stačí je přidat do zeleninového salátu.

Báječné pomazánky

Nebojte se ani pomazánek, pokud do nich nepřidáte majonézu, salám nebo příliš tučný sýr, mohou být vhodnou večeří při redukční dietě. Nejlepším základem pro zdravé pomazánky jsou tvaroh, žervé nebo tofu. Tvaroh smíchejte s nakrájenou pažitkou, solí, pepřem a utřeným česnekem. Báječná je mrkvová pomazánka s žervé, stačí mrkev nastrouhat najemno, přidat na kostičky nakrájenou červenou papriku, pažitku, nať z jarní cibulky a okořenit dle chuti.

Salát a zálivka

Nejsnadnější a nejrychlejší jsou saláty z čerstvé zeleniny. Do mísy dejte v podstatě jakoukoli sezónní zeleninu, kterou máte po ruce. Saláty před použitím omyjte, nechte okapat a natrhejte na menší kousky. Pak jen stačí pokapat olivovým olejem, osolit a opepřit. Salát může mít pokaždé jinou chuť, a to díky zálivkám, které lze neustále obměňovat.

Stačí si jen zapamatovat, z jakých složek by se měla správná zálivka skládat. Základem je kvalitní extrapanenský olivový olej (lze však použít i olej dýňový, sezamový nebo konopný), kyselá složka (citronová či limetková šťáva, jablečná ocet, balzamikový ocet), dále sladká složka (med, sirup, třtinový nebo kokosový cukr), slaná složka (nejčastěji sůl) a emulgující složka (nejčastěji hořčice).

Dip k namáčení

Pokud nemáte příliš velký hlad, připravte si pouze dipy, ve kterých můžete namáčet celozrnné krekry nebo kousky mrkve, petržele, celeru či řapíkatého celeru. Jednoduchý je dip ze zakysané smetany, česneku, soli a limetkové šťávy, lahodný je i dip z dijonské hořčice, ke které přijdejte zakysanou smetanu, lžičku odlehčené majonézy, sůl a pepř, báječné je i avokádové guacamole - z rozmačkaného avokáda, nadrobno nakrájených rajčátek, cibule, oleje, soli a pepře.

Meloun naslano

K večeři si můžete dát i meloun, po kterém rozhodně neztloustnete. Lze ho připravit i naslano. Nakrájejte dužinu na větší kousky, olivy na plátky, lehce osolte, opepřete a navrch rozdrobte balkánský sýr. Báječné jsou i kousky melounu pokapané balzamikovým octem, s rukolou, plátky okurky a sýrem feta.

Související články


Zdroje: www.idnes.cz, pruvodcevyzivou.cz