Pomůže vám nejen ochránit srdce a cévy, ale také zlepší spánek a vaše zdraví. Červené víno obsahuje velké množství přírodního antioxidantu, čímž je resveratrol, který má léčivé a preventivní účinky. Ptáte se, na co všechno je tedy dobrá sklenička vína?

Při hubnutí skleničku neuklízejte

Vědecké studie dokazují, že již řečený antioxidant přeměňuje bílý tuk na tuk hnědý, který se lépe spaluje. Resveratrol se nevyskytuje pouze ve víně, ale také v čerstvých plodech ovoce. Při pití vína ztrácíte také chuť k jídlu a díky tomu nedochází k přejídání. Pokud tedy budete chtít zhubnout, určitě se nemusíte loučit se skleničkou vína!

Sníží se pravděpodobnost vzniku cukrovky

Pokud má vaše tělo sklony k cukrovce druhého typu, je sklenka červeného vína na místě. Ve víně se nacházejí polyfenoly, které dostanou pod kontrolu hladinu cukru v krvi. Pokud jste však diabetici nebo máte sklony k cukrovce, určitě se před případnou změnou jídelníčku poraďte se svým lékařem.

Chrání před Alzheimerovou chorobou

Studie také dokazují, že pití jedné až dvou skleniček vína denně brání vzniku krevních sraženin v mozku a zlepšují průtok krve. Víno také přispívá k tvorbě „dobrého" cholesterolu, který může snižovat nebezpečí zužování mozkových cév. Experti na vína, kteří používají při degustaci čich a paměť, mají rozvinutější určitou část mozku, kterou právě často zasahují degenerativní poruchy, čímž jsou Alzheimer nebo Parkinsonova choroba. Díky tomu se příznaky na případné onemocnění objeví mnohem později nebo vůbec.

Slaďoučké snění

Nedaří se vám usnout? Možná vám chybí hormon melatonin, jehož tvorba v těle se v důsledku stárnutí značně snižuje. Dejte si večer sklenku červeného vína a budete spát jako medvídci. Melatonin, který se vyskytuje ve slupkách modrých vinných hroznů, napomáhá ke klidnějšímu a zdravějšímu spánku.

Zdroje: idnes.cz, vinovnici.cz, ncbi.nlm.nih.gov