Tato hnědá mast pomáhá lidem již přes 90 let a stále je žádoucím léčivem! Název masti sice napovídá sladkému letnímu ovoci, ale to v masti nehledejte. V roce 1927 ji totiž vytvořil vojenský a experimentální chirurg jménem Alexandr Vasiljevič Višněvskij. Nejvíce se višnák začal používat během druhé světové války, kdy nahradil jiná nedostupná léčiva.

Ve višňáku ovoce nehledejte

Nyní se višňák používá zase podle originální receptury, ovšem může se objevit také s bukovým dehtem. Proto je rozdělujeme na dvě varianty. První varianta s peruánským balzámem je více tekutá a její vůně může připomínat třešně. Druhá varianta je naopak hustší a nemá tak pěknou vůni pro člověka, jako spíše pro psa. Abyste tomu správně porozuměli, mast je cítit po uzeném. Hlavními přísadami masti jsou sloučenina bizmutu a bromu, ricinový olej a peruánský balzám či bukový dehet.

Léčivé účinky Višněvského balzámu

Jeho hlavním léčivým účinkem je regenerace tkáně, a proto pomáhá na zanícené záděry kolem nehtů, akné a boláky po těle. Používá se při léčbě růže neboli erysipelu, červenky, nežitu, hlízy, flegmony, celulitidy a při všelijakých zánětech na kůži. Někteří lidé ho také používají jako dezinfekci po odstranění klíštěte. Je vhodný jak pro dospělé, tak i pro malé děti.

Jak používat višňák?

Vytvořil se vám na těle zánět, kterého byste se chtěli co nejrychleji zbavit? Zajděte si do lékárny, kde jednoduše koupíte Višněvského balzám bez jakéhokoliv předpisu. Postup je poté již velmi jednoduchý. Potřete čistou gázu mastí a položte na zranění.

Pokud nezpozorujete zlepšení do tří dnů, zajděte si k lékaři, aby vám ránu řádně vyšetřil. Mast se nedoporučuje dávat do hluboké rány, která je otevřená a při alergii na některou z výše uvedených látek.

S višňákem nechoďte na slunce

Může se stát, že u některých jedinců peruánský balzám vyvolá alergickou reakci. Poznáte to tak, že balzám po nanesení vyvolá zarudnutí, svědění či otoky. Pokud si koupíte višňák, který bude obsahovat přidaný dehet, vyvarujte se styku s přímým slunečním zářením. Mohl by vám způsobit podráždění a zčervenání pokožky.

Zdroje: idnes.cz, mojezdravi.cz, ceskaordinace.cz