Sezóna višní je stejně krátká jako ta třešňová. I když jsou višně chuťově pro někoho možná méně lákavější, a to kvůli své nakyslosti, jsou velice zdravé. Připravte si z nich báječný sirup.
Možná vás překvapí, jak mohou být višně prospěšné našemu tělu. Vědci podrobili tyto nakyslé plody zkoumání a došli k závěru, že višně pomáhají udržet zdravé srdíčko, zpevňují cévní kapiláry, a to díky flavonoidům a rostlinným antioxidantům. Pokud máte problémy se spánkem, měli byste sníst hrst višní, vypít skleničku višňového džusu nebo si dát si lžíci višňového sirupu. Obsahuje totiž hormon melatonin, který zajistí kvalitní a delší spánek.
Imunita a paměť
Již zmíněné flavonoidy dokáží ulevit od bolesti při dně nebo revmatoidní artritidě. Vyčistí váš organimus od škodlivin, zejména pokud je konzumujete pravidelně. Díky vysokému obsahu vitamínu C višně také posilují imunitu, dokáží zároveň neutralizovat tuky v těle, takže jsou skvělé při hubnutí. V neposlední řadě vám višně zlepší paměť a mozkové funkce, jsou také skvělou prevenci Alzheimerovy choroby.
Jak vyrobit višňový sirup?
Ze sirupu si připravte osvěžující šťávu.
Suroviny:
- 2500 g višní
- 2000 g krupicového cukru
- 4 velké citrony
Postup:
- Višně pečlivě omyjte, vypeckujte, nahrubo rozmixujte a dejte do hrnce.
- Přidejte k nim vymačkanou šťávu z citronů, cukr a vše dobře promíchejte.
- Tuto směs zakryjte, dejte na chladné místo a nechte odležet 90 minut.
- Následně přesuňte hrnec na sporák a zahřívejte. Jakmile směs dosáhne bodu varu, nechte ho na mírném stupni probublávat ještě asi 30 minut.
- Poté směs sceďte přes husté síto a nechte vykapat sirup.
- Ten pak přelijte do vyvařených čistých a suchých lahví, uzavřete a sterilizujte asi 10 minut.
- Poté láhve otočte dnem vzhůru, nechte vychladnout a skladujte na suchém a chladném místě.
Zdroje: www.prostezdravi.cz, www.toprecepty.cz