Naše tělo má dokonalou výbavu, ale není od věci mu prospívat a pomáhat. A obzvlášť, když to jde pouhou stravou. Přestože si lidský organismus poradí s kdečím, existuje 13 druhů vitamínů, které mu je potřeba dodat. A mezi ně patří ii vitamín D, který přispívá ke správnému vstřebávání vápníku. Současně ovlivňuje také správné fungování imunity, proto by měl být do těla vitamín D doplňován v dostatečném množství.

Slunce je u nás málo

Vitamin D se v našem organismu tvoří v kůži, na kterou působí UVB záření. Je to díky slunečním paprskům a jde o celých 90 %. Zbývajících 10 % přijme tělo ze stravy. A protože je v České republice v průměru slunných dnů pouze 62 za celý rok, mnozí z nás trpí nedostatkem právě tohoto vitamínu.

Když tělo volá po „déčku“

Nedostatek vitamínu D snižuje celkovou obranyschopnost organismu, sklon k různým psychickým potížím a mívá na svědomí i zvýšenou únavu. Kvůli nedostatku vitamínu D kosti postupně měknou a převažuje v nich chrupavčitá hmota. Následkem mohou být onemocnění a poruchy kostí, kloubů i zubů. Dříve se obzvlášť u dětí v důsledku jeho nedostatečnosti objevovala nemoc křivice, dnes jde většinou například o časté zlomeniny a nemoci ovlivněné ztrátou dostatečné imunity. Vyplatí se proto jíst ty správné potraviny a dodržovat vhodnou životosprávu.

Nejlepším zdrojem vitamínu D jsou ryby

Velké množství vitamínů D obsahují ryby, navíc jsou bohaté i na omega-3 mastné kyseliny. Obě složky výrazně přispívají ke zvýšení imunity. Čím jsou ryby tučnější, tím lépe. V rybím tuku se totiž tento vitamín vyskytuje v hojném množství. Samozřejmě to samé platí i o mořských plodech, skvělým zdrojem jsou hlavně ústřice a krevety.

Pijte mléko a jezte mléčné výrobky

Mléko je populární především pro svůj obsah vápníku, ale kromě jiného je také výborným zdrojem vitamínu D. Významnou složkou mléčných výrobků je také fosfor a riboflavin, tedy vitamín B2. V současné době si na běžném trhu můžete dokonce pořídit mléčné výrobky, které jsou o vitamin D obohaceny.

Vsaďte na vaječný žloutek

Vajíčka jsou jednou ze základních potravin, která by nikdy neměla chybět v žádném jídelníčku. Žloutek obsahuje nejen vitamín D, ale také lecitin a značné zastoupení mají i významné minerály a další vitamíny.

Vydejte se na houby a udělejte si zásoby

Možná vás nenapadlo, že skvělou zásobárnou vitaminu D jsou také houby. Jedná se především o ty, které najdete ve volné přírodě. Ke vzniku vitamínu D totiž potřebují slunce. Z toho vyplývá, že houby pěstované pod umělým světlem nejsou v tomto případě to pravé ořechové.

Zařaďte do jídelníčku játra

Přestože se vnitřnosti neobjevují na našem stole tak často jako dříve, měli byste si občas dopřát alespoň hovězí játra. Jsou skvělým zdrojem bílkovin, minerálů a také vitamínu D.

Zdroje: www.mojezdravi.cz, www.bezhladoveni.cz, www.vitalia.cz