Jaro a léto je plné optimismu, teplého vzduchu a hřejivého slunce. Sluneční paprsky nám kromě dobré nálady přinášejí i velmi důležitou složku imunitního systému. Díky nim se v kůži vytváří vitamín D, který hraje důležitou úlohu při obraně organismu a snižuje náchylnost k infekčním onemocněním dýchacích cest. Doplnit vitamín D pomohou i správně zvolené potraviny.

O berličce, hnáty křivé

Sehnutá postava opírající se o hůl, končetiny, které jsou zkřivené a neplní řádně svou funkci. Taková osoba, která měla v důsledku onemocnění postižené tělo křivicí, nejspíš inspirovala i Karla Jaromíra Erbena při psaní jeho Polednice. Onemocnění křivice (rachitis), které se projevuje u dětí, je v povědomí populace nejznámějším důsledkem chronického nedostatku vitamínu D. Ten má totiž významný vliv na udržování potřebných hladin fosforu a vápníku v těle, díky němu dochází v tenkém střevě k dostatečnému vstřebávání těchto prvků z potravy. To je klíčové pro vývoj a uchování silných, nepoškozených kostí.

Pokud vitamín D v organismu chybí, dochází k poruše růstu kostí a chrupavek, což má za následek zkřivení kostí, ohýbaní dolních končetin, zhroucení a zkřivení páteře a špatné držení těla. V dospělosti už nízká hladina vitamínu D v těle takové fatální následky nemá, ale nedostatečné ukládání vápníku dělá kosti křehčí a hrozí větší riziko zlomenin.

Podporuje imunitní systém

Vitamínu D však v těle ovlivňuje i řadu dalších funkcí. Vyrovnaný příjem vitamínu je uváděn jako jeden z faktorů, který pomáhá předcházet mnoha závažným onemocněním. Přestože výsledky studií jsou v odborných kruzích stále diskutovány, užívání vitamínu D se většinou doporučuje jako prevence například proti chorobám oběhové soustavy, roztroušené sklerózy a dokonce by mělo snižovat riziko některých typů nádorových onemocnění.

Důležitou úlohu hraje také při budování celkové imunity organismu a zvyšuje jeho obranyschopnost. Není náhoda, že potíže jako je nachlazení, rýma, kašel se objevují daleko více v zimě a brzy na jaře, kdy koncentrace vitamínu D v těle klesá. Důvodů je samozřejmě více, venku panují nižší teploty, lidé méně pobývají na čerstvém vzduchu, v bytech se s menší frekvencí větrá, kapénková infekce se lépe šíří apod. Přesto je dostatek vitamínu D uváděn jako důležitý aspekt při prevenci proti akutním respiračním onemocněním.

Kam nechodí slunce

Hlavní zdrojem vitamínu D je vystavení pokožky slunečním paprskům. Díky UV-B záření se z výchozí chemické látky (prekurzoru) vytváří vitamín D. Proto je pro vznik přiměřené hladiny vitamínu nutné, aby kůže absorbovala určité množství slunečního svitu. Na druhou stranu, přílišná expozice pokožky slunečnímu záření ohrožuje člověka vznikem rakoviny kůže. Je tedy jasné, že doba strávená na přímém slunci bez ochranných prostředků se nemá nikterak přehánět. Bohatě postačí 5 až 30 minut dvakrát týdně (vše je individuální, záleží na fototypu pokožky), tedy například doba, kterou strávíte venku cestou do práce nebo při krátké procházce.

Nikdy nevystavujte tělo slunci během poledního žáru, tedy ne mezi 11 a 15 hodinou. Užívání ochranných krému s UV filtrem logicky znemožňuje tvorbu vitamínu D. Množství syntetizovaného vitamínu snižuje též příliš suchá pokožka zejména u starších lidí, časté koupele v teplé vodě či opálení pokožky (větší množství melaninu v kůži).

Zdroje z potravin

Možnost doplnit vitamín D do těla nabízí dobře vyvážený jídelníček. Potraviny bohaté na vitamín D by měli konzumovat hlavně starší lidé, u kterých se schopnost syntetizovat vitamín D v pokožce snižuje. Potraviny s větším obsahem vitamínu D jsou například tučnější ryby jako je losos, makrela nebo tuňák, játra, vaječné žloutky a mléko, případně produkty o něj obohacené (některé snídaňové cereálie, kojenecké mléko). Obsah vitamínu D ve vejcích a mléku závisí též na způsobu chovu drůbeže a skotu. Pokud jsou chováni v uzavřených prostorách s nedostatkem slunečních paprsků a nemají vitamín D, ani jejich produkty nebudou bohaté na tuto látku.

Stanovení doporučené denní dávky není snadné a je velmi individuální, záleží na věku, stavu pokožky, množství vitamínu D vzniklém díky slunečním paprsků apod. Možné je též užívat potravinové doplňky, jejich nasazení však raději vždy konzultujte se svým lékařem. Zdravý člověk s vyváženým jídelníčkem obvykle žádné další vitamínové preparáty nepotřebuje. Naopak je třeba mít se na pozoru před předávkováním vitamínem D, které může způsobit vážné zdravotní komplikace.