Potýkáte se s depresí, svalovou slabostí, křečemi, či jinými nervovými problémy? Pokud jste na tyto otázky odpověděli ano, pak vám možná chybí některé vitaminy či minerály, jak potvrzují i vědecké studie. Stačí, abyste si do každodenního jídelníčku zařadili některá jídla s těmito látkami. Vaše zdraví vám za to poděkuje!

Hlavním pomocníkem je béčko

Vitaminy B působí na aktivitu několika enzymů, které mají za úkol štěpení a využití sacharidů, tuků a bílkovin. Díky němu se zlepší činnost nervového systému, srdce a svalů. Podporují rovněž výrobu energie a metabolismus. Vitaminy B najdete především v jídlech jako jsou ryby, kuře, vajíčka, oříšky a semínka, mléčné výrobky, oves či fazole.

Nejdůležitější antioxidant v těle

Vitaminy E se řadí mezi antioxidanty, jejichž cílem je chránit tělo proti škodlivým látkám, které dokážou ničit neurony, čímž by mohly způsobit neuropatickou bolest. Vědecké studie dokazují, že pokud budete brát vitaminy E, výrazně si tím pomůžete od nervových bolestech. Zlepšíte si také správné proudění a oběh krve v končetinách, což je velmi důležité. Pokud chcete svému tělu dopřát vitaminy E, určitě jezte slunečnicová semínka, mandle, avokádo či olej z pšeničných klíčků.

Vápník nejen pro sílu kostí

Dalším důležitým prvkem pro nervový systém je vápník. Tento minerál udržuje správný chod nervového systému, přičemž hraje velmi důležitou roli v předávání informací mezi buňkami. Pokud máte neuropatické příznaky, jako je bolest či slabost v končetinách, pak nejspíše máte nedostatek vápníku. Jeho doplněním značně zredukujete nervové bolesti. Vápník se nachází především v mléčných výrobkách, sardinkách, lososu, fazolích nebo v čočce.

Pomocník vápníku

Vitamin D vstřebává vápník, který, jak už jsme se zmínili, je důležitý pro správnou funkčnost nervů. Déčko rovněž stabilizuje krevní tlak. Pokud ho máte příliš vysoký či naopak nízký, vitamin D vám pomůže dát ho do pořádku!

Hořčík proti křečím

Tento minerál určitě užívejte ve velkém množství, pokud trpíte křečemi. Pomáhá udržovat nervovou soustavu i svaly, nebo dokonce obnovuje poškozené nervy. Hořčík naleznete hlavně v dýňových semínkách, špenátu, obilí, banánech či tmavé čokoládě.

Podpora oběhu krve

Omega 3 je nezbytná mastná kyselina pro náš organismus. Je důležitá pro správnou strukturu a funkci buněk, tkání a orgánů. Zlepší mozkovou funkci a pomůže proti zánětům. Podporuje zdraví kožních buněk, které chrání před vysušením a odlupování, protože zabraňuje nadměrnému odpařování vody z těla. Omega 3 získáte z makrely, lněných semínek, vlašských ořechů nebo z mořských řas.

Zdroje: celostnimedicina.cz, youtube.com, neurosciencenews.com, nutraingredients-usa.com, https://ncbi.nlm.nih.gov