Zdroje: www.nhs.uk, ceskozdrave.cz

Vitamíny, doplňky stravy a jídelníček

Kolem užívání doplňků stravy kolují různé pověry. Zatímco jedni na ně nedají dopustit, jiní je považují za zcela zbytečné. Faktem zůstává, že především naše strava by měla být pestrá a bohatá na čerstvou zeleninu i ovoce. Láky, které jsou pro tělo důležité však nepocházejí jen z rostlinné říše, ale také živočišné.

Ať už je váš stravovací repertoár ovlivněn přesvědčením či módními dietami, pokud vynecháte ze spektra běžných potravin některé konkrétní druhy surovin, měli byste si být vědomi také dopadu na tělo, respektive které konkrétní vitamíny a minerály mohou organismu chybět. V takovém případě jsou potravinove doplňky cestou, jak tělu zajistit důležité látky, a přesto udržet konkrétní stravovací návyky. Anebo je změňte a obohaťte jídelníče o ingredience, které obsahují látky zásadní pro zdravé fungování vašeho těla.

Změny po padesátce vyžadují i jiné vitamíny

Nedostatek vitamínů a minerálů však není jen otázkou stravy. Záleží také na tom, jak organismus potravu zpracovává a zda dokáže tyto látky přijmout. Deficit vitamínů či minerálů je v první řadě spojován s jídelníčkem, ale může jít také o sníženou funkci či onemocnění některých orgánů. Nedostatek se může projevit různými způsoby, a to i velmi razantně a snižovat kvalitu života. Jindy naopak ženy vůbec netuší, že jim některé vitamíny chybí.

Které vitamíny ženské tělo po padesátce potřebuje?

Potřeby lidského těla se liší podle období života, ve kterém se právě člověk nachází. Ženské tělo má během většiny života vyšší nároky například na železo, zatímco po padesátce není obsah železa tolik důležitý a významnějším se stává například vitamín B6 a vápník. Dalšími důležitými vitamíny, které mohou tělu chybět je B12 a D.

Pokud se rozhodnete doplnit zmíněné vitamíny či minerály konzumací vhodných potravin, pak se změřte na tyto:

  • B6 – vepřové a drůbeží maso, arašídy, sója, ovesné vločky, banány, mléko
  • B12 – maso, mléko, ryby, sýry, vejce
  • D – mastné ryby, červené maso, vaječný žloutek, játra
  • Vápník – mléko, sýry a další mléčné výrobky, zelená listová zelenina

Chcete-li se zaměřit na vitamín podporující krásný vzhled kůže, vlasů a nehtů, pak v jakémkoli věku věnujte pozornost vitamínům A, B2, B6, B7, C, D a E.

Související články