Ideální denní dávka ořechů

Zatímco v období Vánoc většinou nemáme s přísunem ořechů problém – obsahuje je velké množství vánočního cukroví, po zbytek roku na ně, k naší škodě, často zapomínáme. Ačkoli v celosvětové spotřebě jsou mezi ořechy na druhém místě hned po mandlích, bylo by vhodné jich konzumovat více. Jak uvedl americký profesor chemie a výzkumný pracovník Joe Vinson: „Hrst vlašských ořechů obsahuje téměř dvakrát tolik antioxidantů než ekvivalentní množství jiných běžně konzumovaných ořechů.“ Výzkum zároveň ukázal, že nejzdravější je konzumovat ořechy syrové. Například při pražení už dochází ke snižování jejich nutriční hodnoty. Ořechy se doporučuje konzumovat neloupané – přibližně 90 % antioxidantů je totiž obsaženo právě slupce ořechů.

Pokud toužíte znát doporučené množství ořechů přesněji, pak vězte, že hrst vyloupaných ořechů představuje 30 až 35 gramů, což je přibližně 7 ořechů. A aby byly údaje kompletní, dodejme ještě, že energetická hodnota 100 gramů vlašských ořechů je 2738 kJ (654 kcal).

Vlašské ořechy jsou nejzdravější

Nejvíce antioxidantů ze všech oblíbených ořechů, ke který patří především mandle, lískové ořechy, para ořechy, arašídy a kešu, obsahují právě vlašské ořechy. Antioxidanty jsou látky, které pomáhají chránit naše buňky před stárnutím a poškozením. A to nejen ve smyslu mladistvě vyhlížející pleti (patří mezi top 10 potravin proti vráskám), ale také v případě prevence kardiovaskulárních chorob či rakoviny.

Ořechy zároveň slouží jako skvělý zdroj nenasycených a omega-3 mastných kyselin. Právě omega 3 mastná kyselina pomáhá bránit vzniku aterosklerotických plátů a dalších chorob srdečně-cévního systému. Pozitivní výsledky pravidelné konzumace ořechů se odrazí nejen na pleti, ale také na vlasech či nehtech. Protizánětlivé vlastnosti pomáhají snižovat chronické záněty (artritida, dna a podobně). Vlašské ořechy patří mezi top 20 potravin pro nastolení hormonální rovnováhy. Významný je také obsah proteinů, některých vitamínů (E, B1, B6, B9) či minerálních látek (hořčík, měď, zinek).

Pozor na alergie a další nástrahy

Oříšky i semínka mají skvělé nutriční složení. Musíme však vzít na vědomí, že patří mezi časté alergeny. Při jakémkoliv podezření na zdravotní potíže je z jídelníčku vyřaďte, případně konzultujte své potíže s lékařem. Neméně důležité je správné skladování ořechů. Velké nebezpečí představuje kontaminace aflatoxiny. V takovém případě veškeré jdou zdravotní benefity stranou a ze superpotraviny se stává s trochou nadsázky superjed.

Není ořech jako ořech

Ačkoli mluvíme o ořeších, vlašský ořech je vlastně jedlé semeno peckovice. Z toho důvodu nejde o ořech z botanického hlediska. Nicméně označení ořech je tak zažité, že jakékoli jiný název by byl matoucí.

Zdroj: www.independent.co.uk, www.stobklub.cz