Jaro se k nám pomalu, ale jistě začíná přibližovat. Očividně o tom mluví příroda. Proto už můžete zahlédnout sem tam i malé vlaštovičníky. Nebo vám snad rostou přímo na zahradě? Tak je nevytrhávejte a neničte, byla by to škoda. Pěkně si je pěstujte a můžete si vzácných účinků užívat buď z čerstvé bylinky, nebo si ji nasušit. Využití vlaštovičníku je totiž hodně široké.

Vlaštovičník větší (Chelidonium majus)

Původem pochází z evropského Středomoří. Je také široce rozšířený v Severní Americe, kam byl přivezen osadníky pro své léčivé účinky. Název vlaštovičník vznikl podle řeckého názvu pro vlaštovku. Víte proč? Protože vlaštovičník byl znamením návratu vlaštovek z teplých krajů do Evropy. Jde o běžně rostoucí bylinu z rodu mákovitých, které se skvěle daří ve vlhčích lokalitách s humózní půdou. Vyhovují ji často stinná místa, ale slunce ji také nějak zásadně nevadí. A to je dobře, protože v bylinách rostoucích na slunných místech bývá vyšší obsah léčivých látek.

Vlaštovičník dorůstá výšky až 1 metru. Jeho listy jsou vstřícně postavené, vejčitéto tvaru, laločnatě vroubkované a na rubu řídce ochlupené. Vždy upoutají jeho charakteristické čtyřdílné jednoduché květy žluté barvy s vystouplým středem. Vlaštovičník kvete od května do září a po odkvětu dozrávají jeho semena v plodech. Stonkem protéká známá hustá oranžová šťáva, tzv. latex, kterou se dají léčit bradavice.

Vždy je dobré poradit se s odborníky!

Vlaštovičník je užitečný na mnoho neduhů, ale buďte opatrní. Ve větším dávkování jde o jedovatou bylinu, která se vnitřně nedoporučuje používat bez vědomí lékaře. Určitě to s ním proberte, třeba vám vlaštovičník mile rád doporučí. Vlaštovičník obsahuje 21 alkaloidů, z nichž se některé blíží k opiovým alkaloidům a jiné mohou mít tlumivé účinky na nervový systém. Naprosto bezpečné je však využívat rostlinu jako odvar do koupele nebo tinkturu pro vnější využití.

Vlaštovičník má léčivý květ i kořen

Vlaštovičník je výborným antibiotikem a řadí se mezi fytoncidy, které zastavují růst mikroorganismů. Květy se sbírají, když jsou plně rozkvetlé a suší se zavěšené nebo volně rozložené při teplotách nad 30 °C. Občas je načechrejte, aby se nezapařily. Kořen z rostlin se sbírá brzy na jaře, nebo naopak na podzim, a suší se při teplotách pod 60 °C. Pak byste jej měli uchovávat v uzavřené nádobě.

Zbavte se bradavic

Potírejte každý den po dobu šesti týdnů bradavici čerstvou šťávou z nalomené rostliny. Vlaštovičník ji zlikviduje díky obsahu cytostaticky fungujících látek, které zabraňují růstu dalších buněk.

Nálev na potírání bradavic

Budete potřebovat 200 ml vinného octa a jednu rostlinu vlaštovičníku (10 gramů). Natrhejte ji na menší kousky a louhujte celé 4 týdny. Sem tam se směsí zamíchejte protřepáním.

Koupel uleví nejen vašim nohám

Vyrobte si odvar z 1 lžíce sušené anebo čerstvé natě vlaštovičníku, přelijte ji vodou a nechte tak 10 minut louhovat. Pak směs přeceďte a použijte na koupel nohou. Můžete si s ním také potírat hnisavé nebo špatně se hojící rány, včetně bércových vředů. Úžasně funguje i na mykózy.

Mějte vždy po ruce tinkturu

Smíchejte jeden díl najemno nasekané nati vlaštovičníku s pěti díly 40% alkoholu. Nechte tři týdny louhovat a pravidelně protřepávejte. Přeceděnou tinkturu uskladněte v tmavé lahvičce. Tinktura je určena k zevnímu použití jako kosmetický prostředek.

Vlaštovičník proti klíšťatům

Připravte se na jaro do přírody a vyrobte si účinný odpuzovač klíšťat. Budete potřebovat větší svazek vlaštovičníku i s květem a jedlý olej, v ideálním případě olivový. Rostlinu nalámejte na menší kousky a vložte ji do uzavíratelné nádoby s olejem. Pečlivě uzavřete a nechte dva až tři týdny louhovat na teplém a slunném místě. Vzniklou směs přeceďte a uchovávejte na suchém místě.

Používejte ji vždy, když půjdete do přírody. Namažte si místa, která klíšťata nejraději navštěvují. Odvary jsou skvělé i na koupel při různých vyrážkách a dalších kožních problémech. Chcete zastavit či zpomalit vypadávání vlasů a zbavit se lupů? Odvarem z vlaštovičníku si oplachujte vlasy.

Zdroje: www.cs.atomiyme.com, www.pikant.cz, www.celostnimedicina.cz, Janča, Zentrich: Herbář