Populární je metoda „no poo“

Už jste tento termín slyšeli? Možná vám zní záhadně, ale ve skutečnosti se jedná o naprosto jednoduchý způsob péče o vlasy, a to bez šamponu. Název je vlastně zkratka anglického výrazu „no shampoo“. Chemické látky, které jsou obsažené v šamponech pronikají zbytečně nejen do vlasů, ale přes pokožku i do organismu.

Vyznavači tohoto přístupu tak navazují na zkušenosti našich babiček a myjí si vlasy buď jen vodou, anebo používají přípravky, které jsou součástí každé domácnosti. Jsou stoprocentně přírodní a vyjdou vás na pár kaček. Které to jsou?

Jedlá soda

Jedním z oblíbených prostředků je jedlá soda, která umí zvýšit přirozenou kvalitu vlasů a napomáhá k jejich lepšímu vyživování. Zároveň zvýší celkové zdraví vlasů a také jim navrátí jejich lesk a pevnost. Jedlá soda vlasy vyčistí od toxických chemikálií z koupených šampónů a kondicionérů, které při dlouhodobém používání značně poškozují vlasové kořínky.

Jedlá soda s přehledem nahradí klasický šampon, protože s kožním mazem vytvoří jistou formu mýdla, které vás zbaví nadbytečného mazu. Stačí si smíchat 1 polévkovou lžíci sody se ¼ l vlažné vody. Tuto směs naneste na mokré vlasy a následně ji ve vlasech rozmasírujte prsty. Nechte chvíli působit a na závěr pečlivě spláchněte vlažnou vodou.

Jablečný ocet

Zde platí jednoduché pravidlo, kterého byste se měli držet. Čím rychleji se vám mastí vlasy, tím méně octa byste měli použít. V tomto případě si smíchejte 1 kávovou lžičku až 1 polévkovou lžíci s hrnkem teplé vody a směs vetřete do celých délek a konečků vlasů. Pro potlačení octového aroma můžete přidat i šťávu z ½ citronu. Nechte tak 10 minut působit a stejně jako v předchozím případě spláchněte čistou vodou.

Výluhy z bylinek

Výživu vlasům můžete dodat také prostřednictvím různých bylinných odvarů. Výluh si snadno připravíte ze 2 až 3 hrstí čerstvých nebo sušených bylinek, které zalijete cca 1 až 2 l horké vody a necháte je zhruba 15 minut provařit na mírném ohni. Jakmile hotový odvar vychladne, sceďte ho a opakovaně s ním vlasy v celé délce oplachujte. Vhodná je kopřiva, máta, levandule, šalvěj či rozmarýn.

Černá káva

Káva je nápoj, který dodá energii nejen vašemu tělu, ale i vašim vlasům. Doslova je nakopne k růstu a dodám jim ten správný lesk. Díky tomu, že obsažený kofein krátkodobě zrychluje krevní oběh, zvyšuje tak i prokrvení vlasové pokožky. Při pravidelném používání kávové lázně brzy zaznamenáte méně vypadaných vlasů. Následně vlasy opláchněte a pokračujte s péčí jako obvykle.

Zdroje: www.idnes.cz, www.bylinkuj.cz, www.nasevyziva.cz