Při péči o vlasy nepotřebujete drahé vybavení ani kosmetické přípravky za tisíce. Stačí vlasy příliš netrápit při mytí a česání, dopřát jim dostatek výživy a starat se o ně šetrným způsobem, jak tahle jemná ozdoba hlavy vyžaduje.

Česání bez tahání

Před každým mytím vlasů si hřívu nejprve pečlivě rozčesejte. Zacuchané vlasy s uzlíky se při mytí snadněji polámou a jsou zbytečně namáhané. Snažte se vlasy upravovat opatrně, vyzkoušejte některý z hřebenu pro snadné rozčesávání. Vlasy jsou jemný materiál, nesvědčí mu nadměrné tahání, škubání, ani tření, mohou se poškodit nebo dokonce přetrhnout. K sepnutí účesu používejte vlásenky nebo skřipce, vyhýbejte se gumičkám z gumy nebo textilním gumičkám s kovovou částí. Pokud chcete používat gumičky, sáhněte raději po zakroucených variantách z plastu, které vytvářejí ve vlasech minimální tlak.

Mýt co nejčastěji?

Čím čistší, tím lepší, ale jen do určité míry. V tomto případě neplatí, že mytí vlasů každý den a nejlépe opakovaně, bujné kštici prospívá. Vlasy myjte pravidelně, ale stačí několikrát týdně, frekvenci upravte podle potřeby. Používejte malé množství šamponu, který vmasírujte do pokožky hlavy a vzniklou pěnu šetrně rozetřete po zbylé délce vlasů. Rozhodně nedrbejte porost silou, netočte je do uzlů a zběsile nekruťte vlasy ze strany na stranu. Více šamponu vás také nespasí, velká dávka přípravku se z vlasů špatně vymývá, vlasy zbytečně zatěžuje a nijak jim neprospívá. Stejně tak si nepomůžete, když vlasy umyjete dvakrát. Tento chybný krok vlasům nepřidá na čistotě ani síle, spíše je oslabuje a dehydratuje. Na vysušení pokožky i povrchu vlasu má svůj podíl i voda. Nepoužívejte vodu o příliš vysoké teplotě, nejlepší je mytí vlažnou vodou. Na závěr propláchněte vlasy studenou sprchou. Oplachování věnujte dostatečnou pozornost, zbytky pečujících a čistících přípravků ve vlasech nesmějí zůstat.

Vhodné přípravky

Zvolte si pečující šampón, který vlasy hydratuje a vyživuje, po každém mytí používejte kondicionér. Sáhněte po přípravcích vhodných pro vaše vlasy, záleží na tom jestli máte vlasy kudrnaté, rovné, suché, mastné či barvené. Jednou za čas aplikujte na vlasy ošetřující masku, pořádnou porci výživy dopřejte vlasům asi jednou týdně. Je jen na vás, zda dáte přednost komerčním přípravkům, upřednostníte šetrnou přírodní kosmetiku nebo si základní kosmetické přípravky vyrobíte doma. V případě vlasových masek jsou jejich domácí alternativy velmi snadné a fungují jak kouzlo. Při aplikaci kondicionéru či masky začněte zhruba od poloviny délky vlasů a pokračujte směrem ke konečkům. Nanášení masek a vyživujících olejů na pokožku hlavy ji zbytečně zatěžuje a vlasy se od kořínku rychleji mastí.

Jak správně sušit

Mokré vlasy nedrhněte, neždímejte ani je nezamotávejte do uzlu z ručníku. Sušení vlasů se nemůže uspěchat, jinak se zbytečně polámou a budou oslabené. Chovejte se k nim jako ke svetříku z nejjemnější vlny, který si určitě nechcete zmuchlat a potrhat. Položte si na ramena osušku, rozložte na ni mokré vlasy a opatrně zatočte látku kolem hlavy. Přebytečná voda se vsákne to ručníku a křehké vlasy se zbytečně nepolámou. Potom je nechte volně doschnout na vzduchu nebo prosušte studeným vzduchem z fénu. Pokud chcete dosáhnout nadýchaného účesu jako od kadeřníka, vyfénujte vlasy přes velký kulatý kartáč, kterým jednotlivé prameny pročešete směrem od kořínkům ke konečkům a lehce natočíte. Teplejší vzduch používejte až ve fázi, kdy chcete účes tvarovat.