Máta a vlasy - to je rozhodně skvělé spojení. Máta se využívá po staletí nejen co se týká pokožky a pozitivních účinků na vnitřní orgány, ale má blahodárné účinky i na vlasy a pokožku hlavy. Dá se říci, že máta je taková holka pro všechno!

Máta peprná

Mentha pochází z čeledi hluchavkovitých, jedná se o vytrvalou rostlinu, která je rozšířena téměř po celém světě. Zahrnuje okolo 30 druhů, přičemž se jednotlivé druhy mezi sebou kříží.

Máta má silné dezinfekční účinky a je silným antioxidantem díky obsahu flavonoidů a kyselině rozmarýnové. S jejími účinky samozřejmě můžeme pokračovat – máta je antiseptická, protizánětlivá, antibakteriální, antivirová i protiplísňová.

Pro své rozsáhlé účinky se využívá v mnoha směrech, zevně i vnitřně. Nejspíš nejznámější jsou její kladné účinky na trávení. Máta se v tomto případě užívá vnitřně jako čaj. Jako čaj se dá využít i při nadýmání, nechutenství, při dráždivém tračníku i proti zvracení. Vnitřně podpoří funkci jater nebo žlučníku, čaj lze vyžít i na nespavost či bolesti hlavy. Při nachlazení se doporučuje inhalovat mátové výpary. Chladivá máta se přidává i do nejrůznějších mastí, gelů a balzámů. Mírní bolest, svědění a podráždění. Připravuje se z ní i mátový olej, kterým se dá například potírat bolavá dáseň. Na bolesti zubů se nejčastěji chystá odvar, který poté slouží jako ústní voda. Koupel s mátovými lístky vás nádherně osvěží.

Máta na vlasy

Máta dodá vašim vlasům nejen lesk a pevnost, ale podpoří je i v růstu. Při používání šamponů plných ftalátů, parabenů a sulfátů vlasy připravujete o dostatečnou hladinu přírodních kyselin. Máta tuto hladinu opět obnoví. Tato voňavá všeumělkyně odstraňuje přebytečný maz a vyrovnává jeho optimální tvorbu.

Mátu můžete využít v podobě oleje, kdy esenciální olej rozřeďte s nějakým nosným olejem - ten si libovolně vyberte. Mátového oleje kápněte pouhé dvě kapky, pak vytvořenou směs olejů vmasírujte do pokožky hlavy a nechte cca pět minut působit. Poté si vlasy umyjte běžným způsobem.

Přelévat vlasy mátovým výluhem se vyplatí i při svědivé pokožce hlavy, tvorbě lupů, usnadní rozčesávání a zvýrazní barvu vlasů.

Další kouzelné vlasové bylinky

Heřmánek – ulevuje od svědění pokožky a zbavuje ji šupinek. Odstraňuje také nečistoty a skvěle podporuje růst kvalitních a zdravých vlasů.

Kopřiva – vlasová klasika, která se pyšní protizánětlivými a antioxidačními účinky. Po použití budou vaše vlasy plné lesku a bez šupinek.

Čaj – i pravé čaje udělají s vašimi vlasy zázraky, neboť obsahují velké množství antioxidantů. Pro světlé vlasy využijte spíše čaj zelený.

Zdroje: www.prozeny.cz, www.extra.cz, styl.instory.cz