Voda je pro náš organismus naprosto zásadní. Plní funkci transportního média, které přináší do buněk živiny a zároveň z nich odvádí všechny škodlivé látky a nečistoty. Voda je také nezbytná pro správné vstřebávání živin z potravy. A jak ovlivňuje kvalitu krve?

Chcete znát 6 důvodů, proč je důležité pít vodu? Podívejte se na YouTube video na kanálu BrainMarket:

Zdroj: Youtube

Voda byla ctěná už v dávné minulosti

Už ve starém Římě se říkalo: „Sine aqua vita esse non potest“, neboli: „Bez vody není života“. Voda je jednou z nejdůležitějších součástí lidského těla. V těle novorozence tvoří téměř 80 % hmotnosti u dospělých jedinců je podíl vody o něco nižší, ale přesto tvoří 65 % celkové hmotnosti.

Hustá krev

Snížené množství vody v organismu neboli dehydratace může být i životu nebezpečná. Jedním z projevů je nebezpečné zahuštění krve, která v těle také obtížněji cirkuluje.

Nebezpečí trombózy

Jedinci, kteří pijí vody málo, jsou náchylnější k nebezpečí trombózy. Nedostatek vody totiž vede ke slepování krevních destiček a následnému vzniku nebezpečných krevních sraženin.

Odbornice na výživu doktorka Denisová k tomu dodává: „Přítomnost krevních sraženin v tepnách a žilách těla zvyšuje riziko nebezpečných komplikací. Pokud se krevní sraženina uvolní z místa uchycení a dostane se do krevního řečiště, může se nakonec dostat do cévy zásobující srdce nebo mozek. Její ucpání vede k infarktu nebo mrtvici.“

Kolik vody denně vypít

Optimální objem tekutin, které by člověk měl denně vypít, je 0,3 litru tekutin denně na 10 kg hmotnosti. Nedoporučují se kofeinové a alkoholické nápoje, protože přispívají k intenzivnějšímu odvádění vody z těla. „Jedním z rizik zahuštění krve a krevních sraženin je vysoká konzumace kofeinu, ať už v jakékoli formě,“ říká doktorka Denisová. Dehydrataci těla poznáte na dle suchého pocitu v ústech nebo dle nadměrně suché pokožky.

Co zvyšuje rizika trombózy?

Nebezpečím vzniku krevních sraženin je také nadměrná konzumace tučných pokrmů, květáku, natě petržele, kopru a řeřichy. Nevhodné jsou i sušené švestky, mango, kiwi, ostružiny a maliny. Pozor také na konzumaci jater!

Související články

Zdroje: www.menshealth.com, www.louisemallenderosteopathy.co.uk, www.e.aepaisajistas.org