Je voda skutečně důležitá?

O pitném režimu a množství vody, kterou bychom měli za den zkonzumovat, se vedou pře a někteří odborníci dokonce tvrdí, že jde o čirý nesmysl. Ne všichni jsou zajedno, a mnohým navíc moderní upíjení z lahviček kdekoli a kdykoli vyloženě vadí. Faktem zůstává, že konzumací tekutin a v první řadě vody se zabývají četné lékařské studie. Oblíbeným tématem je také hubnutí a zde se obě témata protínají. Kolik vody je dobré vypít, abyste úspěšně hubli?

Jak je to s vodou a hubnutím?

V první řadě je dobré zdůraznit, že voda hubnutí nezpůsobí sama o sobě. Lékařská studie na skupině obézních lidí sice pozorovala dopad konzumace vody na výsledky jejich redukční diety, ale všichni zúčastnění měli stejný režim, který zajistil zdravé hubnutí všem zúčastněným. Voda byla jen dalším prvkem navíc. Na výsledky hubnutí však měla vliv a ukázalo se, že je také důležité, kdy účastníci studie vodu konzumovali.

Vodu pijte hlavně před jídlem

Analýza ukázala, že sklenice vody před každým jídlem pomohla polovině účastníků shodit o téměř 3 kg více než druhé části skupiny. Celkově zúčastnění nekonzumovali víc než dva litry vody denně, takže rozhodně nejde o radikálně zvýšené množství příjmu tekutin.
Je známo, že i voda v potravinách, ale také kávě, čaji či jiných nápojích, se počítá do příjmu tekutin, bez ohledu na to, zda potraviny či nápoje působí močopudně.

Podle lékařského internetového magazínu healthline.com se pohybuje doporučené množství vody mezi jedním a dvěma litry denně. Toto poměrně malé množství však neplatí při zvýšené fyzické aktivitě či velmi teplém počasí. Pocením se tělo dehydratuje rychleji, proto je vhodný zvýšený příjem tekutin.

Proč má voda vliv na hubnutí?

Voda je absolutně nekalorická, pomáhá zahnat chutě a tlumí pocit hladu. Mimo to také pomáhá spalování kalorií a správné funkci organismu. Protože dehydratace má přímo vliv na naši duševní pohodu, bolesti hlavy či pocit únavy, dostatek vody pomáhá tělu k efektivnímu fungování bez zbytečných stresů. Ty nás mohou jednoduše od dodržování zásad zdravého jezení a hubnutí odradit.

Jakou vodu pít?

Obyčejnou. Pokud ji chcete trochu ozvláštnit či ochutit, pak vhoďte do sklenice či džbánu pár plátků okurky, citronu či zázvoru. Vodu příjemně dochutí a obohatí o prospěšné látky. Perlivé či slazené vody nejsou nejvhodnější z různých důvodů. Hydratují, ale hubnutí nepřispívají.

Zdroje: kreativnija.cz, www.healthline.com