Brambory obsahují vitamin C, který se vařením ztrácí, ale i tepelně upravené brambory mají velké množství minerálů, jako jsou draslík, hořčík, vápník, zinek, fluor nebo fosfor. Ve slupce je pak obsažena kyselina listová a pantotenová. To je i důvod k tomu, proč se doporučuje vařit a konzumovat brambory ve slupce. A dokonce i voda z vařených brambor je nadneseně jakýmsi synonymem pro tekutý poklad.

Češi a brambory

Brambory jsou asi nejtypičtější přílohou Čechů. Málokterý jiný národ je konzumuje pouze vařené tak často jako my. Přitom jen málokdo využívá všech benefitů, které brambory mají. Mohli bychom začít třeba u vody, která po vaření brambor zbyde. Není to totiž jen „špinavá voda“, jak bychom si mohli myslet. Voda z uvařených brambor dokáže pomoci se zápachem z úst, je i skvělým pleťovým tonikem, pomáhá při mnoha dalších zdravotních komplikacích a dokonce dokáže uklidit a vytřít podlahu lépe než kdovíjaký drahý čistič podlah.

Co mohou brambory udělat pro naše zdraví?

Podívejme se na některé zdravotní benefity brambor. Věděli jste, že například zlepšují stav svalů, kloubů, kůže i vlasů a nehtů? Kromě toho snižují cholesterol a krevní tlak, což jde ruku v ruce s posilujícími účinky na srdce a cévy. Jsou dobré i pro posílení naší imunity a mají celkově zklidňující účinky. Upravují metabolismus a podporují krvetvorbu.

A dokonce i „odpad“ z brambor je léčivý. Nemusí jít jen o vodu z brambor vařených, ale třeba i přímo o šťávu ze syrových nastrouhaných brambor, které používáte do bramboráku.

Šťáva z brambor působí blahodárně na trávení. Protože má lehce projímavý účinek, pomůže proti zácpě a je údajně účinná i při žaludečních vředech.

Voda z brambor si poradí i s pálením žáhy nebo nepříjemným zápachem z úst, který může znepříjemnit život nejen vám, ale i lidem ve vašem okolí. Při jejím kloktání zápach zmizí, a navíc se vám nebudou tvořit bolestivé afty či jiné záněty v ústní dutině. Šťávu z brambor je dobré přidat i do koupele, kde úspěšně zabojuje proti ekzému či suché kůži. Díky hydrataci léčí i akné, a navíc je antibakteriální.

Voda z vařených brambor má všestranné využití

Nemusí se vám to zdát zrovna nejlákavější, ale voda z vařených brambor působí jako pleťové tonikum, které odstraňuje maz a zbavuje obličej bakterií.

Sklenice vody z vařených brambor pak pomáhá k postupnému odvodnění. I zde jsou patrné příznivé účinky pro ústní dutinu, kde může voda dokonce pomoci hojení zánětu dásní či léčbě paradontózy.

Navíc je dobrá i pro další použití v kuchyni, například potřebujete-li nastavit polévku. Funguje pak stejně jako zeleninový vývar.

Když vodu z brambor nalijete na vlasy, budou krásně lesklé i bez chemie. A pokud trpíte na kocoviny, zkuste jednou lák z okurek nahradit právě vodou z vařených brambor. Výrazně zklidní žaludek. Stačí ji jen osolit, okmínovat a pít po lžičkách.

Voda z brambor je skvělým pomocníkem i v domácnosti, kde horká a osolená funguje jako čistič na připečené hrnce, příbory nebo připálené sklo u dvířek trouby.

Takže příště, až budete vařit brambory, vodu nevylévejte. Za zkoušku to stojí. Pomůže vám efektivně v domácnosti i se zdravím.

Zdroje: timesofindia.indiatimes.com, pikant.cz, www.bebeautiful.in