Zdravotní přínosy obou těchto kořenových zelenin byly podrobeny vědeckému zkoumání a výsledky jsou přinejmenším překvapivé. Navíc jsou vodnice i tuřín poměrně nenáročné na pěstování. Pokud však nemáte možnost vypěstovat si je na vlastním záhoně, jistě je seženete na farmářských trzích nebo od drobných pěstitelů.

Svěží a jemná chuť vodnice

Brukev řepák vodnice, tak zní celý název zeleniny, které se dnes říká zkráceně jen vodnice. Chutné a křupavé bulvy mají svěží a jemnou chuť, která by se dala přirovnat k ředkvičce nebo kedlubně. A stejně jako tyto druhy zeleniny, i vodnici je nejlepší konzumovat čerstvou. Dužina je bílá, ale na povrchu může být vodnice i žlutá nebo fialová.

Spousta vlákniny podporuje hubnutí

Pokud potřebujete zhubnout, vodnice je to pravé, co musíte zařadit do svého jídelníčku. Obsahuje totiž až 90% vody, spoustu vlákniny a kaloricky vás nijak nezatíží. Chroupat ji tedy můžete bez obav každý den. Pěkně vás zasytí a nebudete mít pocit hladu. Navíc dodáte tělu vitamín C a důležité minerály. Obsahuje sirnou silici, která ochrání váš organismus před bakteriemi, steroly, působí proti rozvoji aterosklerózy. Vodnice má také zklidňující a močopudné účinky.

Kaše nebo zelí z vodnice

Pokud nevíte, jak naložit s nadúrodou vodnice, můžete z ní připravit i báječnou pomazánku, dají se i nakládat nebo nechat zkvasit, podobně jako zelí, a podávat jako chutnou a zdravou přílohu. Z vodnice se s oblibou připravuje i pyré nebo kaše, podobně jako z brambor.

Štiplavý tuřín

Podobný vodnici je i tuřín. A to jak vzhledem, tak chutí. Říká se mu kvačka, kolník, dumlík i hlavatice, jeho správný název je však brukev řepka tuřín. Narozdíl od vodnice je spíš nazelenalý, fialový má pouze okraj a dužina nese nažloutlou až oranžovou barvu. Za dobu jeho existence lidé vyšlechtili různé odrůdy, a tak se můžete potkat s tuřínem, který má i červenou či bílou slupku. Syrový tuřín má mírně štiplavou chuť, která připomíná kedlubnu, mladé tuříny se chuťově podobají zase ředkvičkám.

Jako brambory

Stejně jako vodnice, je tuřín bohatý na vlákninu, obsahuje i vitamíny A, B, C, konzumovat byste ho měli v případě, že potřebujete doplnit zinek. A jak ho v kuchyni upravovat? Až vás omrzí jíst ho syrový, zpracujte ho podobně jako brambory, na rozdíl od nich nemá tolik sacharidů, uvítají ho tak všichni diabetici. Z tuřínu uvaříte chutnou kaši, přidejte ho do polévek, poduste ho a podávejte jako přílohu k masu, upečte ho v troubě, osmahněte je na oleji jako hranolky. Můžete bez obav jíst i jeho listy, přidejte je do salátu nebo připravte podobně jako špenát.

Související články


Zdroje: living.iprima.cz, www.magazinzahrada.cz