meduňka

Voňavá meduňka vás uklidní. Pěstovat ji zvládne každý!

Meduňka je jednou z nejoblíbenějších bylinek pro uklidnění. Je mírná ale účinná, svěže voní po citrusech, má příjemnou chuť. Čerstvé lístky zpestří dezerty i slaná jídla. Meduňka je velmi pohledná, odolná a nenáročná trvalka, která by neměla chybět na žádné bylinkové zahrádce!

Meduňka lékařská (Melissa officinalis)je jednou z nejoblíbenějších léčivých bylin. Přináší uklidnění a uvolnění, podporuje zdravý spánek. Proti melancholii, pro dobrou náladu, vitalitu a dlouhověkost doporučovali popíjení meruňkového čaje s medem lékaři již ve starověku i středověku. Prospěšné účinky meduňky na lidské tělo i duši potvrdily i současné výzkumy.

Meduňka uklidní nervy i žaludek

Hojivý a uklidňující účinek má meduňka nejen na nervy, ale i na žaludek. Pro tyto účely se používá především nálev ze sušené nebo čerstvé meduňky. Vrchovatou lžičku posekaných čajových lístků zalijte šálkem vroucí vody a ponechejte přikryté luhovat deset minut. Nálev můžete popíjet jednou až třikrát denně, v případě trávicích obtíží nejlépe již před jídlem.  Velmi příjemná i účinná je také meduňková koupel.

meduňkameduňkaAutor: Archiv ireceptar.cz

Nejcennější je list

Nať meduňky pro sušení se seřezává před květem, přibližně 10 cm od země. Brzy znovu obrazí, sklízet tak můžete několikrát do roka.

Meduňka jako čerstvé koření

Chuť a vůně meduňky, především čerstvých lístků, se uplatní i při přípravě jídel.

  • obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

    Čerstvé lístky a vrcholky lze sklízet po celou vegetační dobu.

    Hodí se k rybím a drůbežím pokrmům.
  • Můžete ji přidat do nádivek, majonéz, jogurtových zálivek.
  • Osvěží ovocné saláty i želé.
  • Lístky pěkně ozdobí dezerty, koktejly, i sklenku bílého vína.
  • Lze je nakládat také do octa, nejlépe spolu s estragonem.

Pěstování

Příjemná citrónová vůně meduněk byla dále kultivována. Například odrůda Citronella připomíná vůní oblíbenou citrónovou trávu, Lime zase voní po limetce. Můžete proto zvolit varietu, která vám voní nejlépe, případně pestrou směs různých odrůd.

Rostlina vytváří pohledné, až 80 cm vysoké, kulovité a kompaktní trsy a má svěže zelené lístky. Vyšlechtěny jsou i odrůdy se zlatavými, nebo zlatě žíhanými listy (Variegata). Je proto ozdobou bylinkové zahrádky i záhonu.

  • Meduňce svědčí slunné stanoviště. Kultivary se zlatavými listy je však lepší pěstovat v polostínu či stínu, jinak se jejich zbarvení ztrácí.
  • Potřebuje dostatek vláhy, ale půda musí být zároveň propustná.  
  • Dobře roste i v nádobách.
  • Snadno se rozmnožuje semeny i řízky. Vegetativní množení řízky zachovává vlastnosti vyšlechtěných kultivarů.

Akční letáky