Ráno si omyjete obličej a zjistíte, že se vám něco rýsuje na čele. Po hlubším prozkoumání zjistíte, že to jsou opravdu začínající vrásky. „Tak už i na mě došlo.“ možná utrousíte mezi rty. Nepropadejte zoufalství, stárne každý a vrásky potkají každého člověka na zemi. Pokud vás to poněkud zaskočilo a chcete vrásky na čele ještě chvilku zahnat, můžete se o to pokusit.

Proč vlastně vrásky vznikají

Když o tom více a více přemýšlíte, je vlastně zázrak, že takovou dlouhou dobu drží naše tělo pohromadě. Ale všechno stárne, včetně pokožky. Stárnutím naší pokožky dochází k úbytku látek, které se podílejí na její pružnosti. Jedná se zejména o kolagen a elastin, to jsou ti hlavní tvůrci mladistvého vzhledu. Postupem času naše tělo tyto dvě látky ztrácí a tím se narušuje uspořádání kožních tkání.

K tvorbě vrásek přispívají další faktory, které ale můžeme určitým způsobem ovlivnit:

Kouření – může způsobit rychlejší stárnutí kůže

Mračení, smích – což ale úplně ovlivnit nejde, alespoň ten smích ne

Sluneční paprsky – ultrafialové záření urychluje stárnutí pleti, ale to už je všem notoricky známý fakt

Související články

Jak na vrásky dle babských rad

  • Banánová maska – rozmačkejte jeden banán, přidejte k němu lžíci medu, lžíci bílého jogurtu a trochu ovesné mouky. Při nanášení nezapomeňte ani na krk. Nechte působit cirka půl hodinky, poté smyjte vodou.
  • Olejová masáž – masáž obličeje je na odstranění vrásek jako dělaná. Přivolejte si na pomoc olej kokosový, lněný nebo olivový. Pleť si nejprve očistěte a oleje používejte na vlhkou pleť. Masáži věnujte alespoň 15 minut.
  • Hroznová šťáva – vymačkejte šťávu z hroznového vína a smíchejte jí s trochou medu. Naneste na obličej a po 20 minutách masku smyjte vodou.
  • Jablečná kúra – jedno jablko si nastrouhejte na jemné straně struhadla, rozprostřete po obličeji a krku, nechte účinkovat čtvrt hodiny.
  • Aloe vera – gel z aloe vera (můžete si ho vyrobit v pohodlí domova) má významný vliv na krásu a svěžest pleti, skvěle potlačuje i vrásky.
  • Diviznový obklad – nálev z divizny můžete užívat vnitřně nebo ve formě obkladu.

Co ještě můžete pro hladkou pleť udělat

Změňte mimické návyky – sedíte denně x hodin u počítače a vaše čelo se celou dobu trochu krabatí, protože se jednoduše soustředíte. Zkuste se od této chvíle také soustředit i na váš výraz tak, aby čelo bylo většinu času napnuté a hladké.

Rozhýbejte lymfu – je jedno, jakým způsobem to uděláte. Je libo baňkování, změna jídelníčku, pohyb nebo masáž?

Udržujte hormony v rovnováze – u žen po 35. roce v těle hormony pomalu klesají, k udržení hladiny hormonů můžete využít například hormonální jógu nebo bylinky.

Obličejová jóga – tak jako možná chodíte na hodiny jógy po práci, dopřejte si denně chvilku cvičení i té obličejové. Jak na to, se můžete podívat v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Zdroje: styl.instory.cz, jogamaniak.cz, sazenicka.cz