Přibývající léta se podepisují nejen na postavě, ale také se na obličeji objevují vrásky. Je to způsobeno tím, že pleť ztrácí svou původní pružnost. Většina procesů v těle se zpomaluje a tak se i pomaleji obnovují kožní buňky. Začne ubývat kolagenu, takže pokožka ztrácí pružnost a zůstávají v ní rýhy. Můžete se vydat k lékaři, který vám je vyplní silikonem či zkusí pokožku opravit injekcí botulotoxinu. Jen vás to bude stát dost peněz. Také musíte dát pozor, aby výsledek nebyl hororový, jako u některých hollywoodských hvězd. Nebo sáhněte do přírodní lékárny a zatočte s vráskami daleko snadněji.

Vsaďte na antioxidanty

Za tvorbou kolagenu, jinak také nejběžnější bílkoviny v těle savců, stojí antioxidanty. Ty navíc dokáží bojovat s volnými radikály v našem těle. Kromě vyhlazení vrásek tak přispívají k prevenci rakoviny a dalších onemocnění. Jedním z velmi silných přírodních antioxidantů je vitamín C. Zaměřte se proto na potraviny, které ho obsahují větší množství. Kromě citrusů je to třeba kapusta, brokolice či křen. Vysoký obsah vitamínu C má také rakytník. Dalším spolehlivým zdrojem antioxidantů je i kurkuma. Tu můžeme jíst ve sladkých i slaných pokrmech. Ostatně vzhledem k jejím zdraví prospěšným vlastnostem ji Indové doporučují dávat úplně všude.

Kurkumová i mrkvová maska

Z kurkumy si klidně vyrobte i pleťovou masku, stačí k ní přidat med a kokosový nebo levandulový olej. Vše smíchejte a hustotu směsi dolaďte trochou rostlinného oleje. Masku naneste na obličej, dobře vmasírujte a nechte působit. Nejprve začněte kratším časem, abyste ověřili citlivost své pleti, později můžete nechat i hodinu. Poté důkladně omyjte. Někteří odborníci doporučují zklidnit následně pokožku obkladem z jogurtu.

Výživnou masku připravte i z dalšího nenápadného bojovníka proti vráskám, kterého doma téměř určitě máte – z mrkve. Mrkev je dobrým antioxidantem, kromě toho obsahuje větší množství vitamínu A, karotenoidů a dalších prospěšných látek. Mrkvový obklad zvládne s vaší pokožkou doslova zázraky. Blahodárný vliv na pleť bude mít i její konzumace, ať již syrové nebo vařené. Dobrou volbou v tomto směru jsou také rajčata a samozřejmě červená řepa, jedna z nejzdravějších rostlin, které u nás máme.

Třezalka léčí pokožku

Zatímco zeleninu v boji proti vráskám můžete užívat neomezeně, u bylinek je potřeba být trochu opatrnější. Bylinková zahrádka nabízí mnoho opravdu silných pomocníků. Za zmínku stojí určitě třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum). Červené barvivo (hypericin), které se uvolňuje z jejich květů, se někdy nazývá krev svatého Jana. Má velmi silné antibiotické a antivirotické účinky, pomáhá při nespavosti, působí na zklidnění nervové soustavy a funguje jako antidepresivum. Kromě toho ale látky v ní obsažené působí velmi dobře na zklidnění pleti, používá se s úspěchem při popáleninách, nechybí v ní ani vitamíny A a C. Třezalku lze popíjet jako výluh, postačí dvě, maximálně tři lžičky na hrneček. Při jejím povaření v olivovém oleji vznikne směs, která se dobře hodí na pleťovou masku, ale skvělá je i jako přísada do koupele.

Zázračný měsíček

Květ měsíčku lékařského (Calendula officinalis) se stal symbolem boje proti rakovině zcela oprávněně. Tahle všestranná bylinka pomáhá s uvolněním svalstva, příznivě ovlivňuje fungování našeho cévního systému a také velmi blahodárně působí na pleť. Obecně působí hlavně protizánětlivě, aplikuje se na rány, které se špatně hojí a pomáhá při zánětech. Díky obsahu fytoncidů (rostlinných látek, které brání nárůstu mikroorganismů) nás dokáže zbavit třeba i plísní na pokožce. Výtažky z měsíčku přispívají též k zvláčnění a zjemnění pleti, dokonce fungují i proti striím a celulitidě. Pro ošetření pokožky se hodí nejlépe měsíčková mast. Tu si vyrobíte vylouhováním květů měsíčku v rozpuštěném a ohřátém tuku – použít můžete sádlo, bambucké máslo, ale klidně i kokosový olej. Směs nechte přes noc vychladnout a další den znovu rozehřejte. Po dalších 24 hodinách již pouze teplem rozpusťte, abyste mohli směs přes plátno nebo jemný cedník přefiltrovat. Pro zvýšení účinku můžete během kůry přidat také popíjení výluhu z květů měsíčku, stačit by měly dva šálky denně.

Zdroj: svetkreativity.cz, www.styl-zivota.cz