Zdroj: www.joe.co.uk, www.newsletter.co.uk, psycholožka Hope Bastine

V manželských postelích už míváme ustálený zvyk, který z manželů spí vlevo a komu spíš vyhovuje pravá strana. Někdy je toto rozhodnutí čistě racionální a praktické – jeden z manželů například chodí v noci častěji na toaletu nebo kontrolovat děti, a tak chce být blíž ke dveřím. Jindy si zabereme tu půlku postele, ve které se instinktivně cítíme pohodlněji.

Kdo spí na levé straně, mívá lepší náladu

Britský výrobce postelí Sealy si nechal vypracovat průzkum, kterého se zúčastnila tisícovka respondentů. Ukázalo se, že kdo spí na levé straně a také z ní vstává, mívá lepší náladu a pozitivnější pohled na svět než ten, kdo vstává ze strany pravé. Lidé preferující levou stranu jsou navíc častěji spokojeni se svou prací a oproti svým protějškům se považují za klidné povahy.

Na pravé straně spí většinou jedinci kreativní

Těmto překvapivým výsledkům dala za pravdu i studie americká, která podrobněji zkoumala zvyky 2000 spáčů. Kromě toho ukázala, že levé straně postele dávají přednost lidé s logickým myšlením, milovníci vína a klasické hudby, zatímco na pravé straně spí většinou jedinci kreativní, kteří zároveň vyhledávají nové trendy, rockovou muziku a pivo. Častěji ale trpí sklíčeností a nespokojeností s životem, jejich mysl je méně vyrovnaná.

"Výzkum opravdu napovídá, že vaše nálada, přístup k práci, a dokonce i příjem může být předpovězen na základě toho, jakou stranu postele si vyberete ke spánku," říká k tématu britská psycholožka Hope Bastine.

Levou stranu postele vyzdvihuje rovněž čínská filosofie Feng Shui. Spojuje ji nejen s harmonií, bohatstvím a sílou, ale také se zdravotním stavem. Podléhání stresu a špatné náladě se u lidí spících napravo přirozeně promítne do jejich fyzické odolnosti.

Vědci ovšem připomínají, že naši psychickou pohodu a sílu imunitního systému v první řadě ovlivňuje délka a kvalita spánku. Přestěhování postele do opačného koutu pokoje vám samo o sobě moc nepomůže. Pokud budete chodit spát včas a místo alkoholu si večer dopřejete třeba meduňkový čaj, vaše tělo i mysl budou spokojeny, a spánek na levé straně lůžka pro ně bude jen třešnička na dortu.