Kopřiva je sice hojně rostoucí plevel, na který narazíte nejen ve volné přírodě, ale jistě i na vlastní zahradě. Jedná se však zároveň i o léčivou bylinu, jež v sobě skrývá netušenou sílu. Ve skutečnosti je totiž bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a dalších bioaktivních látek, které prospívají našemu zdraví.
A jedním ze způsobů, jak tyto látky z kopřivy vytěžit, je příprava lahodného a zdravého kopřivového čaje. Jaké vám přinese výhody?
Jak na detox organismu kopřivovým čajem? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Balkónoví truhlíci:
Bohatý zdroj vitamínů a minerálů
Kopřiva obsahuje širokou škálu vitamínů a minerálů, včetně vitamínu A, C, E, K, železa, hořčíku, vápníku a draslíku. Jedná se o látky nezbytné pro správné fungování organismu, které podporují celkové zdraví.
Detoxikace a posílení imunity
Kopřiva má silné močopudné účinky, které napomáhají odstraňovat z těla škodlivé látky a odpadní produkty metabolismu. Snižuje se tím nežádoucí zátěž ledvin a jater a posiluje se celý imunitní systém.
Protizánětlivé účinky
Velice přínosné jsou i protizánětlivé vlastnosti kopřivy, které pomáhají zmírňovat bolest a zánět kloubů, svalů a šlach. Značně prospěšná je tak například při artritidě, dně a dalších zánětlivých onemocněních.
Lepší trávení
Kopřiva také dokáže stimulovat tvorbu žaludečních šťáv a podporuje dobré trávení. Poskytuje úlevu při zácpě, nadýmání a průjmu.
Krásná pleť a vlasy
Kopřivový odvar můžete využít i pro pěstění své krásy. Lze jej využít jako čistící pleťovou vodu s adstringentními účinky, které pomáhají regulovat produkci kožního mazu, zmírňovat akné a ekzémy a předcházet vzniku vrásek. Výborný je i na vlasy, které si s kopřivovým odvarem spláchněte po každém umytí.
Příprava kopřivového čaje
Kopřivový čaj si můžete udělat z čerstvých i sušených listů kopřivy. Čerstvé listy opláchněte a namočte na 10 minut do studené vody, abyste odstranili případné nečistoty. Do hrnku s vroucí vodou přidejte 1 až 2 čajové lžičky listů sušené kopřivy, nebo hrst čerstvých listů a nechte 10 až 15 minut louhovat. Následně čaj sceďte a můžete jej začít popíjet. Jako dochucovadlo lze dodat trošku medu a citronu.
Zdroje: www.bbcgoodfood.com, www.healthline.com, www.zdravoslav.cz