Proč vlasy vypadávají?

Existuje celá řada příčin, tou nejčastější bývá nerovnováha hormonů, především testosteronu. Vliv testosteronu na vlasy se logicky projevuje více u mužů, ale nevyhýbá se ani ženám. Muže trápí obvykle vysoké kouty a pleš, ženy zhoršená kvalita kštice a její řídnutí. Nerovnovážný stav ženských hormonů jako příčina úbytku vlasů se objevuje například během období po porodu nebo během menopauzy. Nepříznivou roli může sehrát také nevyvážená strava, jež je chudá na vitaminy, minerály a bílkoviny, a v neposlední řadě některé nemoci – lupénka, diabetes aj.

Na které látky v kosmetice se zaměřit?

  • Kofein proniká pokožkou k vlasovým kořínkům a oslabuje účinek testosteronu, který způsobuje jejich odumírání. Podmínkou efektu šamponu s kofeinem je působení na pokožce hlavy po dobu minimálně 2 minut.
  • Keratin vyplňuje trhliny ve vlasech, uhlazuje je a zahušťuje. Tato bílkovina je základní stavební látkou vlasu a je odpovědná za jeho pevnost, sílu a pružnost. Vlivem fénování, žehlení nebo barvení se mohou keratinové řetězce rozpadat, a vlasy se pak stávají křehkými, lámavými a suchými.
  • Karnitin a kreatin jsou přirozenou součástí lidského těla. Zatímco karnitin aktivuje metabolismus vlasových váčků k vyšší produkci energie, kreatin zajišťuje její ukládání. Ve výsledku se růstová fáze prodlužuje a proces řídnutí vlasů se naopak zpomaluje.
  • Licochalcon A ulevuje pokožce hlavy od mikrozánětů, a vytváří tak optimální podmínky pro růst silnějších vlasů.
  • Panthenol má schopnost obnovit hydrataci vlasu, což se projeví růstem jeho tloušťky a pružnosti.

DOBRÁ RADA

Zkuste se poradit o svých vlasech s odborníkem – tzv. trichologem. Ten na základě bezbolestného trichologického vyšetření doporučí nejvhodnější léčbu vašich potíží. Cena se pohybuje v rozmezí od několika stovek korun po tisícikorunu.

6x správně Jak o pečovat vlasy

1. Růst vlasů můžete podpořit lokálními přípravky ve formě šamponů a tonik. Šampon vmasírujte do pokožky a nechte jej působit 3 minuty. Díky delšímu působení a většímu prokrvení dochází k vyššímu vstřebání aktivních látek do pokožky.

2. Používejte vhodný kondicionér po každém umytí vlasů. Vetřete jej jak do vlasů, tak do pokožky hlavy a následně ho dokonale opláchněte.

3. Po umytí nechte vlasy volně uschnout nebo je vysušte studeným vzduchem. Neblahou roli vedle horkého vzduchu může hrát i mechanické poškozování, tj. časté stahování vlasů do pevného ohonu, česání silou, žehlení, ale i trvalá ondulace či barvení.

4. Kondici jemných, lámavých a padajících vlasů můžete zlepšit používáním vlasových masek.

5. Nepodceňujte zdravý jídelníček. Měl by obsahovat dostatek ovoce a zeleniny, luštěniny, celozrnné výrobky, semínka a ořechy, bílé maso a ryby. Kýžené minerály a aminokyseliny (selen, zinek, methionin, cystein aj.) jsou k dispozici rovněž ve formě doplňků stravy.

6. Buďte v klidu. Vyhýbejte se stresovým situacím a vyhraďte si ve svém životě čas na oblíbené aktivity.

NAŠE TIPY

Dobití vlasových „baterek“

V řadě dermokosmetiky Dermo-Capillaire (Eucerin) najdete dva přípravky zaměřené na vypadávání vlasů – šampon a tonikum. Jedinečná kombinace aktivních složek v čele s Licochalconem A, karnitinem a kreatinem pomáhá zmírňovat mikrozáněty, dodává energii vlasovým váčkům pro růst vlasů a zpomaluje proces řídnutí. Cena: šampon 355 Kč a tonikum 425 Kč

Kofeinová vzpruha

Dr. Max Caffeine Shampoo obsahuje vše, co vlasy potřebují. Kofein stimuluje vlasové kořínky a podporuje růst vlasů, panthenol a hydrolyzovaný keratin pomáhají zpevnit a regenerovat poškozené vlasy. Pro maximalizaci účinku se doporučuje každodenní používání. Cena: 119 Kč

Přírodní řešení

Vsadit můžete i na bylinky a vyzkoušet Luna kopřivovou vlasovou vodu (Alpa). Výtažek z kopřivy, různé minerální látky, vitaminy a chlorofyl podporují růst nových vlasů a zabraňují jejich vypadávaní. Cena: 28 Kč

A vlasy rostou…

Prospěšné látky pro růst vlasů a kvalitu vlasových buněk lze dodávat i vnitřně. Zaslouženou dávku aminokyselin, vitaminů a minerálů vlasům dopřeje doplněk stravy Vlasové hnojivo. Koupíte v lékárně nebo v e-shopu na www.vlasovehnojivo.cz za 313 Kč (60 tablet).

Pro vzdušný účes

Jak za 5 minut zlepšit kondici vašich vlasů? Odpověď zní: Maska na vlasy (SynCare) s arganovým olejem a shea máslem. Dokáže oddělit vlásek po vlásku a vykouzlit vzdušný, plný účes. Navíc vlasy chrání před negativními vlivy znečištěného městského prostředí a také před sluncem. Cena: 285 Kč

Zdroj: zdravi.euro.cz, en.wikipedia.org