Noční můra horkého léta? Nacpaný autobus plný zpocených lidí a zápach útočící ze všech stran. Jestli se chcete létem provonět, potřebujete do zásoby dostatečné množství deodorantu. Jste milovníci domácí kosmetiky a přírodních surovin, vadí vám složení průmyslových přípravků nebo si z nabídky v obchodech nemůžete vybrat? Zkuste přípravek proti pocení z domácích zdrojů, jeho výroba nezabere moc času a vyladíte ho podle svých požadavků.

Antiperspirant nebo deodorant?

Pocení sice není většině lidí příjemné, přesto je velmi důležité při termoregulaci našeho organismu. Díky pocení se ochlazujeme, zároveň pot pomáhá vytvářet ochranný film na pokožce a má i další důležité funkce. Největším problémem při pocení je zápach, který vzniká díky činnosti bakterií rozkládajících vyprodukovaný pot. K potlačení tohoto nepříjemného projevu jsou určené přípravky proti pocení.

  • Použití antiperspirantu předchází pocení jako takovému. Kromě jiného obsahuje aluminiové (hliníkové) soli, které zužují vyústění potních žláz na pokožce a tím i omezují produkci potu. Navíc snižuje populaci bakterií na pokožce a celkově tak potlačuje vznik nelibého zápachu. Pokud se nějaký pach přece jen objeví, poradí si s ním přidané vonné látky.
  • Deodoranty zpravidla obsahují příjemně vonící látky překrývající nežádoucí zápach a antibakteriální přísady. Regulují tedy množství zápachu z potu, ale neomezují jeho tvorbu. Jsou vhodné spíše pro osoby, které nemají problém s nadměrným množstvím potu.

Stačí čtyři suroviny

Vyvážená strava a dostatečný pitný režim ovlivňují tělesný pach více, než by se dalo čekat. Přesto je používání deodorantů či antiperspirantů v současné době téměř nezbytností. I když se regály v drogeriích prohýbají pod množstvím přípravků nejrůznějších značek, aroma i konzistencí, existuje ještě jedna možnost, jak si zaručit příjemnou tělesnou vůni. Šetrnější k přírodě i k vašemu tělu bude deodorant z přírodních surovin. Jeho hlavní součástí je kokosový olej, který je důležitou surovinou při výrobě domácí kosmetiky, uplatnění najde i v kuchyni. Při péči o pokožku má řadu skvělých vlastností, regeneruje a zklidňuje, pomáhá ji hydratovat, snižuje podráždění a zarudnutí, navíc působí antibakteriálně, antimykoticky a má antiseptické účinky. V boji proti bakteriím pomůže i další surovina, jedlá soda. Ta pomáhá udržovat správné pH pokožky, pohlcuje nadměrnou vlhkost a má protizánětlivé účinky. Absorbovat větší množství potu zvládne i kukuřičný škrob. Vonnou složku představují esenciální oleje, nejen příjemně voní, ale působí rovněž antibakteriálně. Do deodorantu si vyberte příjemně vonící olej, možností je celá řada. Vhodný je například šalvějový, levandulový, mátový, tea tree, kafrový i citrusový, do deodorantů se příliš nehodí oleje s extrakty ze skořice, hřebíčku či oregana.

Recept na výrobu domácího deodorantu

Pro začátek zkuste připravit menší dávku deodorantu a složení upravujte podle svých požadavků.

Smíchejte dvě lžíce jedlé sody a dvě lžíce škrobu. Tři lžíce kokosového oleje nechte zahřát na vodní lázni, snadno se ale rozpustí i při vyšší pokojové teplotě. Do tekutého oleje postupně zašlehávejte sypkou směs, pořádně prošlehejte, ať se všechny složky spojí. Přidejte pár kapek vybraného éterického oleje, promíchejte, přelijte do nádobky pro uskladnění a nechte ztuhnout.

Deodorant uchovávejte na chladnějším místě nebo v lednici. Aplikuje se natíráním do podpaží, počkejte několik minut než zaschne a pak se teprve oblečte. Při prvním použití začněte s malým množství deodorantu, je účinný a stačí ho použít málo. Jestli máte citlivou pokožku, uberte množství jedlé sody, případně ji vynechte úplně a nahraďte škrobem. Umírněné musí být i množství esenciálního oleje, je velmi intenzivní a mohl by pokožku dráždit.