Rouška nechrání vás, ale vaše okolí

Jednoduché ústní roušky neslouží k ochraně jejich nositelů před koronavirem či jinými viry, ale naopak pomohou alespoň částečně ochránit ostatní před případným přenosem virů od nositelů roušky. Jde o to, že nějakou dobu nositel viru nemá tušení, že už je nakažený a tak by zbytečně mohl nemoc šířit všude, kde se bude pohybovat. K ochraně před infekcí koronavirem COVID-19 je podle odborníků nutný respirátor s třídou FFP3. Ten je však momentálně nedostatkový i pro ty, kteří jej pro svou práci nezbytně nutně potřebují – tedy hlavně pro zdravotníky.

Střihy a návody na výrobu ústních roušek

Radami jak nejlépe vyrobit roušku vlastními silami se plní sociální sítě. Snadno je najdete pod označením #RouškyVšem. Pomoc při domácí výrobě roušek a jejich nabídku pro ostatní nabízí web DameRousky.cz.

Kdo má k dispozici šicí stroj, pak může ušít roušku ze 100% bavlny. Volba materiálu je velmi důležitá – po každém použití je třeba roušku sterilizovat – tj. buď vyvařit nebo důkladně přežehlit napařovací žehličkou nastavenou na nejvyšší teplotu.

Postup domácí výroby roušky ze čtverce látky 20x20 cm předvádí ve videu Daniela Ettlerová. V době nedostatku roušek se místo šití oděvů pro svou značku DAYA pustila do výroby nedostatkových roušek:

Zdroj: Youtube

Roušku zvládnou vyrobit i ti, kteří nemají k dispozici šicí stroj, ba dokonce není potřeba ani jehla a niť. Na výrobu postačí starší bavlněné tričko a nůžky. Celá rouška se dá vystřihnout vcelku, tedy včetně vázaček. Další inspiraci jak vyrobit roušku či jinou minimální ochranu najdete na nástěnce Receptáře na síti Pinterest:

Jak používat roušku co nejbezpečněji?

  • Před nasazením roušky si důkladně umyjte ruce mýdlem nebo použijte dezinfekci
  • Roušky se při nošení nedotýkejte
  • Provlhnutí snižuje účinnost roušky, nošení se nedoporučuje déle než 2 hodiny
  • Než roušku sundáte, znovu důkladně omyjte (dezinfikujte) ruce.
  • Roušky se při sundavání dotýkejte co nejméně, ideálně za tkalouny či gumičky.
  • Znovu by mělo následovat důkladné umytí rukou.
  • Použitou roušku uložte do samostatné uzavřené nádoby a před dalším použitím ji vyvařte (v pračce nebo třeba i v hrnci na plotně).