Zvýšená hladina cholesterolu se momentálně bohužel týká mnoha z nás. Sám o sobě není tělu škodlivý, dokonce je nezbytný. Tvoří stavební jednotku všech nervů a mozkových buněk a je obsažen v každé buňce našeho organismu. Současně je nedílnou součástí pro tvorbu hormonů.

Ve zdravém těle, zdravý cholesterol

Tělo si jej vytváří částečně samostatně a část ho přijímáme i potravou. Pokud je člověk zdravý, organismus si běžně udržuje správný poměr cholesterolu v krvi a trávicím systému. Ve chvíli, kdy je ho nadměrné množství, usazuje se na stěnách cév a dochází k jejich kornatění, zúžení či ucpání.

Bylinky si s cholesterolem poradí

Ať už se vás zvýšená hladina cholesterolu týká, anebo vás zajímá účinná prevence, vsaďte na bylinky. Podle vědců některé z nich udrží vaše cévy v kondici, případně jim při pravidelném užívání dozajista uleví.

Jak a proč pít čaj z rozrazilu? Odpověď se dozvíte ve videu:

Zdroj: Youtube

Rozrazil lékařský

Jednou z důležitých bylinek na snížení cholesterolu v krvi je rozrazil. Má silné čisticí účinky a říká se o něm, že v těle „rozrazí“ vše nečisté a odvede škodliviny z těla ven. Kromě toho tato bylinka perfektně funguje i na kašel a bolesti v krku a stejně tak zklidňuje tělo při trávicích potížích.

Rozrazil velice prospívá také játrům a slezině a podporuje dobrou paměť. Udělejte si proto čaj, kdy stačí zalít 1 kávovou lžičku bylinek 250 ml horké vody. Nápoj pijte co nejteplejší a po doušcích v průběhu celého dne.

Kopřiva dvoudomá

Velice dobře snižuje vysoký cholesterol všem důvěrně známá kopřiva. Navíc podporuje správnou krvetvorbu a snižuje krevní tlak. A pokud vás trápí v těle i nadbytek vody, neváhejte pít odvar z kopřiv pravidelně. Na 1 hrnek lahodného nápoje vám postačí 2 čajové lžičky sušených listů.

Smetanka lékařská

Pampeliška je další účinnou bylinkou, kterou byste si měli dopřát v boji proti vysokému cholesterolu v krvi. Podpoříte tak i látkovou výměnu v těle a čištění střev. Kopřiva má také velmi pozitivní vliv při léčbě cukrovky. Připravte si čaj ze sušeného pampeliškového kořene. Zalijte 2 čajové lžičky kořene šálkem horké vody a 2 minuty povařte. Nechte tak 15 minut louhovat, sceďte a během dne popíjejte.

Zemědým lékařský

Tato bylinka nejenže snižuje cholesterol, ale také čistí krev, podporuje zažívání a napomáhá pocení. Zalijte si 1 čajovou lžičku sušeného zemědýmu 250 ml vroucí vody a nechte 10 až 15 minut čaj odstát. Pijte vždy před jídlem, a to třikrát denně.

Přeslička rolní

Stejně tak přeslička perfektně funguje na udržení správné hladiny cholesterolu. Kromě této regulace pečuje i o čistou krev a cévy, které díky vysokému obsahu křemíku udržuje pevné. Přeslička je také balzámem pro játra, které výborně pročišťuje. Protože se jedná o přírodní antioxidant, ochrání vaše buňky před oxidativním stresem. A navíc dodá do těla blahodárné látky pro zdravé vlasy a nehty, klouby, kosti i pokožku.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.bezhladoveni.cz, www.mojezdravi.cz, www.bylinkopedie.cz