Statisticky více lidí trpí vysokým tlakem, který je způsobený dysfunkcí ledvin a nadledvinek. I když se jedná o onemocnění kardiovaskulární, vysoký tlak vlivem srdeční dysfunkce je spíše vzácný. Je to díky stresovým hormonům kortizolům, které tvoří nadledvinky. Jakmile se dostaneme do napětí nebo stresové situace, tyto hormony se vyplaví do krve. To způsobí zvýšení krevního tlaku.

Co to je "vysoký" krevní tlak?

Krevní tlak se měří ve dvou hodnotách. Vyšší číslo tzv. horní tlak znázorňuje, kdy se srdce stahuje a krev proudí do tepen. Spodní hodnota (dolní nebo spodní tlak) ukazuje diastolický tlak. Ten se měří v klidové fázi mezi dvěma stahy srdce, kdy krevní tlak klesá. O vysokém krevním tlaku můžeme hovořit, pokud jsou hodnoty vyšší než 140/90.

Jednoduchý test

Jednoduchý test vám odhalí, zda je vysoký krevní tlak způsobený dysfunkcí ledvin anebo kardiovaskulárního systému. Kontrolujte si krevní tlak několikrát za den v průběhu pracovního dne i víkendu. Pokud se vám zvyšuje mezi 17. a 19. hodinou odpolední, tak je pravděpodobné, že máte zatížené ledviny. (Zdroj: www.novinky.cz)

Při měření se snažte být v klidu a ne ve stresu. Toto časové rozmezí je dané tzv. orgánovými bioritmy. Mezi 17. a 19. hodinou jsou v činnosti ledviny a organismus se snaží vyloučit vše, co mu škodí. (Zdroj: www.biorhythm-calculator.net/)

Život s vysokým krevním tlakem

Aby se hodnoty dostaly do normálu, nebo vás netrápily příznaky jako bolest hlavy, tlak na hrudi, porucha spánku nebo otoky končetin, je důležité změnit životní styl. Ale pozor. Opatrně a postupně. Důležité je, aby člověk nebyl ve stresu. Snažte se chodit pravidelně na procházky a zařaďte cvičení, které vás baví. Snažte se jíst více ovoce a zeleniny, omezte maso, mléčné výrobky, tučná a slaná jídla. Pijte zelené nebo bylinkové čaje a omezte sladké limonády.

Krevní tlak ovlivňuje i obezita. Vhodné je tedy snížit váhu. Jako doplňky výživy můžete přidat hořčík, česnek nebo hloh. Vždy však jejich zařazení do jídelníčku konzultujte s lékařem.