Vysoký krevní tlak neboli hypertenze, je jednou z nejčastějších civilizačních chorob. Ostatně výzkumy ukazují, že jím trpí skoro polovina lidí nad 25 let. Bohužel lékaři stále neví, co ho vlastně způsobuje. Příčin je mnoho a u každého může být trochu odlišná. Často se vyskytuje u lidí s nadváhou, s nedostatkem pohybu, těch co kouří či pijí alkohol. Způsobit ho může ovšem také dlouhodobý stres.

Problém je, že tahle nemoc obvykle nebolí a její příznaky můžeme často přičítat jen běžné únavě či pracovnímu vypětí. Mezi ty nejčastější patří bušení srdce, bolesti hlavy, závratě či mravenčení v prstech. Přes svou nenápadnost je ale vysoký krevní tlak velmi nebezpečnou chorobou. Znamená totiž větší námahu nejen pro naše srdce, ale především pro cévy, které rozvádějí krev po těle. Jejich přetěžováním dochází k poškození a může dokonce dojít i k prasknutí. Pokud se něco takového stane například cévě v mozku, jde o extrémně nebezpečnou situaci, která často končí smrtí.

Zdravý životní styl

Chcete-li snížit krevní tlak, rozhodně je potřeba začít alespoň částečnou změnou životního stylu. Pokud máte nadváhu, přidejte pohyb a pokuste se alespoň pár kilogramů zhubnout. Často pomůže opravdu i jen malý váhový úbytek. Dobré je také pokusit se omezit množství přijímané soli i živočišných tuků. Nemusíte se hned pouštět do radikálních diet či změn, někdy i malý krok udělá zázraky.

Bylinkové čaje pomohou cévám

Proměněnou životosprávu je vhodné podpořit i pomocí z přírody. Velmi dobrým pomocníkem je v tomto směru řebříček obecný (Achillea millefolium). Tahle trvalka obsahuje množství zdraví prospěšných látek, podporuje tvorbu žluče, působí také antisepticky a desinfekčně. Především ale přispívá ke zlepšení krevního oběhu, zejména rozšiřováním periferních vlásečnic, což vede ke snížení krevního tlaku. Řebříček obvykle užíváme formou nálevu, stačí spařit asi dvě až tři čajové lžičky řebříčku v šálku vařící vody a nechat louhovat asi 15 minut. Pijte alespoň dvakrát denně. Vyzkoušet můžete také výluh ze jmelí bílého (Viscum album), pokud si budete chtít tak trochu připomenout vánoční náladu. Louhovat jej ale musíte trochu déle, nejlépe přes noc. Na hrnek vody dejte asi 3 gramy jmelí.

Voňavá lékárna

Pizza není zrovna dietní jídlo, ale pokud ji máte rádi, zkuste si na ní přidat extra porci bazalky. Právě bazalka pravá (Ocimum basilicum) totiž není jen koření, ale také velice účinná léčivka. Obsahuje totiž látku eugenol, která zabraňuje stahování cév. Kromě pizzy ji můžete přidat i do těstovin, ale lístky se dají vylouhovat ve vodě a pít jako výluh. Dobrou pomocnicí při boji s vysokým tlakem je určitě meduňka lékařská (Melissa officinalis). Působí zejména proti stresu a přispívá ke zklidnění organismu. Také meduňku lze pít jako čaj. Ale pokud se vám nechce pořád srkat vodu, vyrobte si meduňkový likér. Nejprve svařte lístky meduňky s cukrem a vodou, jako při výrobě sirupu. Ten ale pak nalijte do lahví, které dolijete co nejsilnějším alkoholem. Hotový likér můžete ochutnat asi po půl roce. Vzhledem k obsahu alkoholu však užívejte s mírou.

Česnek a cibule nemohou chybět

Pokud se budete pídit po bylinkové léčbě, snad u každé nemoci najdete česnek kuchyňský (Allium sativum). Tahle rostlinka, kterou si snadno vypěstujete na zahrádce, je totiž opravdu zázračnou léčivkou. Je tak bohatá na vitamíny a stopové prvky, že opravdu pomáhá proti celé řadě chorob. Mnoho lidí ví, že jde o silné antiseptikum a antibiotikum. Snižuje ale také hladinu cholesterolu v krvi, podporuje činnost srdce, způsobuje uvolnění cév a přispívá ke snížení krevního tlaku.

O léčivých účincích česneku se mluví často, ale na cibuli kuchyňskou (Allium cepa) máme tendenci zapomínat. Její účinky jsou přitom podobné jako u česneku. Také cibule působí při nechutenství, potížích se zažíváním a má také antibakteriální účinky. Podobně jako česnek ovlivňuje kondici cév a – zejména červená varianta – snižuje jejich křehkost.