Seznamte se. Tohle je kešu!
Hledáte způsob, jak vylepšit svůj jídelníček a zároveň představit rodině něco nového a zdravého? Možná, že by se vám mohly líbit kešu oříšky! Tyto oříšky, které jsou nažky ledvinovníku západního, jsou nejen chutné, ale mají také různá využití v kuchyni. Ať už se snažíte vyhnout mléčným výrobkům, lepku, anebo jen hledáte nové způsoby zpestření jídelníčku, kešu vám mohou přijít k chuti.
Oříšky obecně, a jednoznačně i kešu, lze využít v kuchyni mnoha kreativními a neotřelými způsoby, na které nejsme zvyklí. To by vás ale určitě nemělo zastavit!
Pět zajímavostí o kešu vám prozradí tento příspěvek z YouTube kanálu Svět plodů.
Vyzkoušejte kešu majonézu nebo mouku
Například taková kešu majonéza je skvělou alternativou k tradiční majonéze z oleje a vajec. Můžete si ji snadno připravit doma za pomoci výkonného mixéru. Stačí namočit kešu na pár hodin do vody, poté je rozmixovat s trochou citronové šťávy, hořčicí, solí a pepřem.
Výsledkem je krémová a chutná majonéza, která se skvěle hodí do salátů, sendvičů nebo jako dip k zelenině. Je nejen chutná, ale také velmi zdravá, a to nejen v porovnání s klasickou majonézou. Kešu jsou bohaté na vlákninu, vitamin K, železo, hořčík, fosfor, zinek, mangan, draslík i selen či měď.
Kešu mouka vás patrně nepřekvapí. Ořechy a semínka pomleté na mouku jsou chutnou a častou náhražkou klasické mouky, bohužel bývají hutné a nekynou, protože neobsahují lepek. Hodí se proto do hutnějších korpusů či sušenek.
Dnes se již běžně používá mouka mandlová, doma si můžete připravit mouku z vlašských ořechů, lískových nebo kešu. Tuto mouku můžete použít v různých dezertech, koláčích nebo jako zahušťovadlo do omáček a polévek. Navíc je bohatá na bílkoviny a zdravé tuky, což z ní dělá výživnou a zdravou volbu pro vaše pečení. Mouku z kešu můžete koupit. I když je domácí příprava také možná, není tak snadná, jak by se mohlo na první pohled zdát.
Zdravé kešu a nemléčné sýry
Přirozená jemnost a krémovost kešu vyloženě vybízí k dalšímu využití. Překvapivě i veganské, respektive nemléčné sýry lze vyrobit z těchto oříšků. Tyto nepravé sýry mohou být jak hutnější bloky tak i roztíratelné sýrové pomazánky.
Jemně rozmixované kešu stačí smíchat s lahůdkovým sušeným droždím, citronovou šťávou a kořením. Nutno dodat, že lahůdkové droždí není droždí pekárenské, využívá se především ve veganské a vegetariánské kuchyni, a právě toto droždí má chuť podobnou sýru.
Nejste vegan či vegetarián? To vůbec nevadí. Kešu oříšky i jiné zdravé potraviny rozhodně patří do jakéhokoli jídelníčku. Obsahují méně tuku než jiné ořechy a jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty.
Jsou také skvělým zdrojem hořčíku či železa. Pravidelná konzumace kešu oříšků může přispět ke snížení cholesterolu a podpořit zdraví srdce, tvorbě červených krvinek i zdraví kostí.
Zdroje: toprecepty.cz, sweetsimplevegan.com