Masový vývar je v kuchyni nenahraditelný, tvoří základ většiny poctivých omáček, jako jsou koprovka, houbová nebo rajská. Neobejde se bez něho pravé italské krémové rizoto, využívá se pro pečení a dušení nejrůznějších mas a v neposlední řadě zpestří každou dobrou polévku, jen je nutné správně zvolit druh vývaru k druhu polévky.

Kosti a maso

Základem správného vývaru jsou především kosti s masem, nakupujte je nejlépe u řezníka, který vybere ty nejlepší kousky. Kuřecí vývar je nejlepší a zároveň nejlevnější ze skeletů, přihoďte k nim pak do hrnce třeba křídla nebo hřbety, abyste měli ve vývaru více masa. Pokud ponecháte kůži, bude vývar mastnější. Chystáte-li se připravit vývar z jiného druhu masa, většinou se kombinují vepřové i hovězí kosti, řezníci připravují speciální směsi určené na silné vývary.

Tažení vývaru

Správný vývar se vaří velmi pozvolna, tzv. táhne, a to tak, že se voda drží těsně na bodu varu, přičemž se na povrchu tvoří drobné bublinky. Čím déle se kosti táhnou, tím lepší pak bude výsledek, minimální doba jsou 3 až 4 hodiny.

Na imunitu

Poctivý a silný vývar je doslova zázrakem pro naše zdraví. Doporučuje se, když se o nás pokouší nachlazení nebo procházíme chřipkou, je vynikající i pro rekonvalescenci po prodělané nemoci. Díky vývaru do těla dostanete vitamíny, minerály, aminokyseliny a značně podpoříte trávení a tím i spalování tělesného tuku, posílíte imunitní systém.

Zázračný kolagen

Pravidelnou konzumací domácích vývarů prospějete kloubům a vazům, a to díky obsaženému kolagenu. Pomůže i při zácpě a průjmu, sníží krevní tlak a kožní projevy celulitidy, protože dodává pleti pružnost. Talíř vývaru vám večer pomůže usnout a zajistí kvalitní spánek. Vývar se také odborníky doporučuje při léčbě onemocnění střeva spojených s psychickými potížemi.

Zdroje:www.pazitka.cz, www.klouby-vazy.cz