Proso seté (Panicum miliaceum) je jednou z nejstarších obilovin a podobně jako pohanka bylo významnou součástí jídelníčku našich předků. Později bylo téměř vytlačeno, dnes se však opět pomalu vrací. Koneckonců každá výprava proti toku času - kuchyni nevyjímaje - má svůj význam i kouzlo. Proso je svým původem dokonce plodinou exotickou. Pochází z Asie, v našich podmínkách se mu však daří také dobře, především ve všech teplejších oblastech.

Proso je jednoletá tráva z čeledi lipnicovitých s asi jeden metr dlouhými stébly. Zelené až fialové laty, ve kterých později dozrávají kulovité obilky, vyrůstají na tenkých stopkách. Semena jsou velmi drobná, tisíc kulovitých žlutých zrnek váží pouze pět gramů.

Pěstování

  • Proso vyséváme do mírně vlhké zeminy koncem dubna a v květnu.
  • Tato rostlina není náročná na kvalitu půdy roste i v místech, kde se jiným obilovinám nedaří. Špatně však snáší zaplevelení, záhon musím udržovat bez plevelu.
  • Proso sklízíme v době, kdy vrcholky lat jsou již vybarvené a lesklé, zatímco listy bývají ještě zelené. Se sklizní zbytečně neotálíme, jinak se o úrodu postarají ptáci.

Zpracování prosa

Zrna jsou obalena lesklými plevami, které musíme před použitím odstranit. Celá oloupaná zrna známe jako jáhly. Suchá zrna lze velmi dobře dlouhodobě skladovat.

Obilky se melou také na mouku nebo krupici.

Jáhly pro chuť i krásné vlasy

Jáhly neobsahují lepek.

Vařené jáhly mají velmi příjemnou chuť a výborně se hodí jako příloha k lehkým jídlům nebo jako zavářka do polévek, lze z nich připravovat sladké i slané kaše.

  • Jsou lehce stravitelné a výživné.
  • Doporučují se při onemocněních žaludku a slinivky.
  • Díky obsaženým minerálům a stopovým prvkům odstraňují lámavost nehtů, podporují růst vlasů a zpevňují kosti.

Z jahel se vyrábí také alkoholický nápoj.

Jsou i výborným krmivem (například pro kuřata) a osvědčenou součástí ptačího zobu pro malé papoušky i na krmítka v zimě.

Jáhlová kaše

Potřebujeme

  • 200 g jáhel
  • 700 ml vody
  • kousek másla
  • sůl nebo cukr

Jak na to

  1. Jáhly za stálého míchání pražíme na středním plameni asi tři minuty, než začnou zrnka praskat.
  2. Přidáme vodu se špetkou soli, hrnec přikryjeme pokličkou a zrna velmi krátce povaříme.
  3. Nádobu odstavíme z plotýnky a necháme jáhly pod pokličkou „dojít“ 40-45 minut. Jsou hotové, když zrna popraskají a vstřebají veškerou tekutinu.
  4. Podáváme je jako slanou přílohu k masům na zelenině nebo oslazené, polité rozpuštěným máslem a posypané kakaem.