Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.bylinkyprovsechny.cz, living.iprima.cz
Ptačinec žabinec: Plevel, nebo léčivka?
Sezona sběru divokých bylinek už začala. Mezi těmito bylinkami je i mnoho takových, které považujeme za úporné plevely. Takový je i ptačinec žabinec, který prozradí miniaturní bílé kvítky podobající se hvězdičkám. Proto se také latinsky nazývá Stellaria, v našem případě nejčastěji Stellaria media čili ptačinec prostřední.
Zahrádkáři ptačinec dobře znají, neboť zbavit se jej v zahradě je úkol velmi těžký či dokonce nemožný. Co jste doposud považovali za okopávání a odplevelování záhonu, může být rázem sklizní. Ptačinec je totiž jemná a nasládlá bylinka, která je nejen chutná, ale podle mnohých vědeckých studií také léčivá.
Použijte ptačinec také v kuchyni
Ptačinec chutná podobně jako mladý hrášek nebo kukuřice. Přitom má chuť nevtíravou a příjemnou. Hodí se tak do salátů i pomazánek, do polévek a podobně. Dokonce se v kombinaci s medem používá i jeho čerstvá šťáva.
Podívejte se, co říká o ptačinci paní Dita, která vyzdvihuje především detoxikační účinky této opomíjené bylinky:
Pročistěte tělo ptačincem žabincem
Ptačinec má protizánětlivé a antibakteriální účinky, obsahuje vitamin C i zinek, fosfor, hořčík či měď. Jeho sběr je možný na jaře, ale i po celý zbytek roku. Bylinka povzbuzuje pročištění lymfatického systému, čímž podporuje i jeho obranyschopnost, působí močopudně, odhleňuje a snad pomáhá i při hubnutí. Zevně se užívá odvar na kožní problémy nejen pro své hojivé účinky, ale také protože zmírňuje svědění.
Ptačinec je rozhodně nejchutnější čerstvý, ale rozmixováním ve vodě z něj lze připravit i šťávu. Právě utržená, promnutá či jemně polámaná bylina se přikládá k zevnímu použití. Rostlinu můžete i nasušit a užívat kdykoli během roku ve formě čaje i obkladů, které by měly být přiložené alespoň po dobu dvou hodin, případně přes noc.