Co je to zadní rýma

Jedná se o specifický druh rýmy, který bývá nejčastěji průvodním jevem zánětu nosohltanu nebo vedlejších nosních dutin. Hleny, které produkuje nosní sliznice stékají do krku, dráždí ke kašli a zároveň způsobují škrábání v krku. Příčinou nemusí být jen nachlazení, ale i alergie, nepřiměřená reakce na možnou mechanickou překážku, anebo potíže s nosní mandlí. Zpravidla postihuje ve větším procentu děti a kojence, ale ani dospělí jedinci se jí občas nevyhnou.

Proč je obtížná a kde se bere

Neustálá produkce hlenu je pro nosní sliznici zcela v pořádku. V podstatě probíhá nonstop. Bez tohoto procesu by totiž sliznice neplnila svou základní čistící úlohu a řasinky by se bez hlenu nemohly adekvátně pohybovat a plnit tak svou funkci.

Když jste zdraví, běžně se hlen z nosu míchá se slinami a tento mix normálně polykáme. Ovšem ve chvíli, kdy se tvoří hlenu větší množství a má hustou až tuhou konzistenci, dochází k nepříjemným potížím. Pokud jde nadbytečný hlen vysmrkat a vychází někdy i samovolně z nosních dírek, jedná se o klasickou rýmu. Jestliže však hlen stéká do nosohltanu a do dolních cest dýchacích, pak už jde právě o zadní rýmu.

Jak se zadní rýma projevuje

Častým průvodním projevem této choroby je nutkání k nepřetržitému odkašlávání a nepříjemný a často neustávající dráždivý kašel, který přechází v noci až v záchvaty. Následkem zadní rýmy bývá i bolest a škrábání v krku, chrapot, bolesti hlavy a vyčerpávající únava. Pokud vás zadní rýma trápí dlouhodobě, může se objevit i zápach z ústní dutiny.

Pitný režim je na prvním místě

Jakmile vás přepadne rýma, vždy dbejte o pitný režim, a to ještě důkladněji než za běžné situace. Dokud je rýma tekutá, máte větší šanci se jí do týdne normálně zbavit. Vhodná je nejen čistá voda, ale i bylinkové čaje, které používaly už naše babičky, ale učinnost bylin při rýmě potvrzují i některé vědecké studie.

Šalvěj má na hleny uvolňující účinek

Bylinka má tolik účinných látek, že je na zadní rýmu doslova přírodním zázrakem. Naordinujte si proto šalvějový čaj s medem, který vám velmi brzy přinese značnou úlevu. Použít můžete jak čerstvou bylinku, tak i sušenou. Šalvěj vás zároveň uklidní, protože se používá i na psychická vypětí a dokonale posiluje nervovou soustavu. Odvar lze použít i jako výborné kloktadlo.

Zázvor je také v čele pelotonu ochránců

Populární a oblíbený zázvorový čaj je dalším skvělým pomocníkem. Neježe prohřeje celý organismus, ale zároveň obsahuje velké množství léčivých látek. Jedná se především o vitaminy A, B1, B2, C, a minerální látky jako například hořčík, sodík, vápník, draslík fosfor a železo. Významnou roli na zadní rýmu hrají hlavně esenciální oleje.

Máta peprná vám dá volný dech

Máta je klasika, která funguje na jakékoliv nachlazení. Nejenže vám urychlí léčbu rýmy, ale bude se vám také mnohem lépe dýchat. Kromě pití čaje je bylinka vhodná i k inhalacím, protože vám pročistí a dezinfikuje nos.

Majoránka vás zahřeje

Tato notoricky známá bylinka dokonale uvolňuje sliznice a tiší migrény. A navíc likviduje i některé parazity. Při rýmě ji můžete opět popíjet jako čaj, ale i pravidelně inhalovat. Nebo si lze do odvaru namočit tampóny a vložit si je do nosních dírek.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.novinky.cz, www.mojebylinky.cz, www.mojezdravi.cz