Snižte rizika nákazy na minimum

  • Sledujte epidemiologickou situaci onemocnění COVID-19 nejen v cílové destinaci, ale i v zemích, kterými se chystáte projíždět.
  • Samozřejmostí je vybavení dostatečným množstvím ochranných pomůcek. Hodit se mohou nejen roušky, ale také jednorázové rukavice a dezinfekční gely. Promyslete také, zda budete mít na cestě možnost roušku sterilizovat, popř. přibalte do cestovního zavazadla i nějaké jednorázové. Situace se může v dané destinaci kdykoli zhoršit a proto je lépe vybavit se těmito pomůckami co nejlépe.
  • Riziko nákazy snížíte volbou ubytování s menším množstvím lidí a individuálním způsobem dopravy.

Čeho si všímat při volbě cestovního pojištění?

Při cestách do zahraničí by mělo být samozřejmostí sjednání cestovního pojištění s ohledem na rizika vaší cesty. Pokud podobné smlouvy vždy jen šmahem podepíšete, věnujte tentokrát trochu času jejich prostudování, popřípadě porovnání nabídek jednotlivých poskytovatelů těchto služeb. V situaci, kdy se může v navštívené lokalitě kdykoli zhoršit epidemiologická situace, je více než dobré vědět, nač jste vlastně pojištěni. Některé pojišťovny totiž uplatňují výluku na epidemie a pandemie. Pokud budete cestovat do zemí, kam to ministerstvo zahraničních věcí nedoporučuje, pak se vystavujete riziku, že v případě nákazy novým typem koronaviru nebudou léčebné a další výlohy uhrazeny.

Mapa cestovatele #COVID19

Ministerstvo zahraničních věcí připravilo na svém webu interaktivní Mapu cestovatele #COVID19 Stačí kliknout na zvolenou zemi a získáte aktuální informaci o riziku infekce koronavirem (nízké, střední, vysoké), která je zvýrazněna i patřičnými barvami semaforu. Dále získáte informace zda, popřípadě za jakých podmínek lze do dané země cestovat. Nechybí ani upozornění, jaká pravidla s ohledem na snížení rizika nákazy v dané zemi platí, především co se týče povinnosti nosit roušky či jinak zakrývat ústa a nos ve veřejných prostorech a hromadných dopravních prostředcích.

DROZD, pojistka nejen pro individuální turisty

Loni v červnu oslavil systém Dobrovolné registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí (známý pod zkratkou DROZD), deset let fungování. Zvlášť vhodný je pro turisty, kteří cestují individuálně, ale jeho služeb mohou využít i účastníci organizovaných zájezdů. Díky tomu, že uvedou do systému informace místech, která chystají navštívit, snadno mohou dostat informaci o mimořádné události v dané oblasti. Ať už to jsou přírodní katastrofy nebo různé sociální nepokoje.

Správcem tohoto systému je Ministerstvo zahraničních věcí. Registraci je možné provádět on-line a zabere vám minimum času. Stačí na stránkách ministerstva vyplnit formulář o plánované cestě mimo Česko: DROZD

Systém umožňuje rozesílání hromadných e-mailů a SMS všem zaregistrovaným osobám, které se v daném cizím státě nacházejí. Tím, že uvedete kontakt na sebe, případně na spolucestující a přidáte i kontaktní osobu, je velká šance, že v případě rizika ve vámi navštívené oblasti dostanete varování včas.

Poskytnuté údaje můžete po návratu sami odstranit. Pokud tak neučiníte, bude příslušný záznam z databáze vymazán po uplynutí 30 dnů od data odjezdu ze zahraničí, které jste ve své registraci uvedli.