Ředkvičky jsou oblíbenou a zdravou první jarní zeleninou, kterou milují nejen děti, ale i dospělí. Jsou nejen svěží chuti, ale i plné důležitých vitamínů a minerálů.

Dají se jíst jen tak samotné, ale výborné jsou i na chlebu s máslem, nebo jako součást salátů, pomazánek či polévek. Ředkvičky se vyskytují v mnoha odrůdách, které se od sebe liší nejen barvou, ale i chutí. A dají se pěstovat na zahradě, ale i na malém balkonu. Co o nich ještě možná nevíte?

Chcete se dozvědět vše o pěstování ředkviček? Podívejte se na YouTube video na kanálu ZAHRADA PRO RADOST:

Zdroj: Youtube

Původ ředkviček

Ředkvičky pocházejí z Asie, kde se pěstovaly už před více než 5000 lety. S oblibě měli tuto zeleninu i staří Egypťané a do Evropy se dostala pravděpodobně díky Peršanům. V našich českých končinách se objevila poměrně pozdě, a to až ve 2. polovině 18. století. Mezi největší současné producenty stále patří Čína a Japonsko.

„Pikantní“ pomsta za nevěru

V antickém Řecku se údajně ředkvičky využívaly i jako prostředek pomsty a trestu za nežádoucí milostné pletky a zrady. Jedná se o malou historickou pikantnost! Přestože bylo antické Řecko kultivovanou společností, jakmile se někde provalilo cizoložství, noblesa šla rázem stranou.

V tuto chvíli nastoupil trest zvaný rhafanidosis, kde hrály ředkvičky hlavní a významnou roli. Známým faktem je, že ředkvičky mají štiplavou chuť, která dráždí sliznice. Jak je psáno ve starých pramenech, jedním z trestů za manželskou nevěru bylo vsunutí ředkvičky do řitního otvoru.

Ochránce před záškodníky

Ředkvičky obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek. Jsou bohaté nejen na vitamín C, a K, ale i na vitamíny skupiny B a kyselinu listovou, která posiluje nervovou soustavu dospělých a je nesmírně důležitá také pro zdravý vývoj lidského plodu.

Ředkvičky také patří mezi bohaté zdroje vápníku, draslíku, karotenu a selenu.

Vzhledem k obsahu hořčičných olejů a silic jsou pikantně štiplavé, což je výborné nejen pro jejich ochranu v půdě před nežádoucími škůdci, ale tyto látky chrání i při jejich pravidelné konzumaci i naše tělo před nechtěnými bakteriemi a plísněmi. Hořčičné oleje také dezinfikují celou ústní dutinu a nosohltan, a navíc napomáhají rozpouštět usazené hleny.

Perfektní součást dietního jídelníčku

Ředkvičky jsou i dokonalou zeleninou, kterou lze využít při hubnutí. Mají totiž velmi nízkou energetickou hodnotu. Ve 100 g je obsaženo pouze 84 kJ, 3,7 g sacharidů a 0,1 g tuku. Velice přispívají k detoxikaci organismu a k rychlejšímu nastartování metabolismu.

Jak potlačit štiplavost

Pokud je někomu přílišná pálivost nepříjemná, lze ji snížit namočením ředkviček do studené vody a také jejich posolení při konzumaci. 

Související články

Zdroje: www.novinky.cz, www.wikipedia.org, www.blesk.cz