Odhaduje se, že za přibližně polovinu všech bakteriálních zánětů středouší je odpovědný pneumokok Streptococcus pneumoniae.

Co je vlastně střední ucho?

Je to malý prostor za ušním bubínkem, z něhož vybíhá tenký kanálek − Eustachova trubice, ústící v nosohltanu. Díky Eustachově trubici se tlak ve středním uchu vyrovnává s atmosférickým. Tento orgán umožňuje také vytékání tekutiny a hlenu.

Při nachlazení sliznice oteče, trubice se uzavře a ve středním uchu se může hromadit tekutina, která tlačí a vyvolává bolest. V nahromaděné tekutině se rozmnoží bakterie a vznikne zánět.

Děti, které poprvé onemocní před 12. měsícem věku, trpí touto nemocí často opakovaně.

  • Akutní zánět středního ucha často vyžaduje propíchnutí ušního bubínku

Léčba zánětu středního ucha se ve značné části případů neobejde bez antibiotik. U dětí tak představuje jednu z nejčastějších příčin jejich užívání a může přispívat ke vzniku antibiotické rezistence.

Léčba opakovaných zánětů může dokonce vyžadovat zavedení ventilační trubičky do středoušní dutiny skrze membránu bubínku. Trubička zajišťuje přísun vzduchu a umožňuje tak ventilaci středoušní dutiny. Zavedení se provádí v celkové anestezii za použití mikroskopu. Zákrok bývá spojen s odstraněním nosních mandlí.

Příznaky zánětu středního ucha

Zánětu středouší (otitidě) předchází často rýma a zánět nosohltanu, po třech až sedmi dnech se k těmto obtížím přidávají i problémy v oblasti ucha. Mezi příznaky patří: zvýšená teplota, neklid, bolesti ucha a hlavy, kašel, rýma, apatie, zvracení a průjem.

Dalším z častých přáznaků je výtok z ucha po protržení bubínku a nedoslýchavost, kterou lze ovšem registrovat až u starších dětí.

Co také pomáhá?

Zánět v postiženém uchu lze zmírnit přikládáním studených obkladů na ucho. Namočíme do ledové vody čistou látku, vyždímáme ji a přiložte za ucho. Mokrý obklad překryjeme suchou vrstvou, třeba ručníkem. Chlad zklidňuje bolest a mírní zánět. Použít můžeme i zmrazenou zeleninu zabalenou do suché čisté utěrky. Obklad neponecháváme na místě déle než 10 minut.

Prevence

Vzhledem k četnosti tohoto onemocnění, jeho bolestivosti a také s ohledem na možné zdravotní komplikace a antibiotickou zátěž spojenou s léčbou je důležité myslet na prevenci.

  • Rodiče by měli dbát na to, aby děti nosily v chladném období čepici a šálu.
  • V místnostech, kde se děti pohybují, by pak nemělo být přetopeno a vzduch v dětských pokojích je dobré zvlhčovat.
  • Ochranu před záněty středního ucha poskytuje dětem také očkování proti pneumokokům.

Všechny pneumokokové vakcíny na trhu nabízí pokrytí většiny invazivních sérotypů pneumokoka, kterými jsou děti v České republice ohroženy. Jsou plně hrazeny ze zdravotního pojištění – ovšem pouze tehdy, je–li očkování zahájeno mezi 3. a 5. měsícem věku dítěte, a pokud jsou tři dávky vakcíny aplikovány do 7. měsíce věku. Hrazená péče zahrnuje i přeočkování ve druhém roce života. Dětem, které výše uvedená kritéria nesplňují (a jsou jim méně než 2 roky), mohou rodiče vakcínu zakoupit.