Zdroje: www.medicalnewstoday.com, en.wikipedia.org

Jak léčíte záněty?

Ať už pro nás zánět představuje velikou přítěž nebo pobolívání, které snad pomalu odezní, pro léčbu zánětů můžete využít i lidové léčitelství, bylinky či jiné alternativní způsoby léčby. Nelze sice doporučit ignorování moderní medicíny, nicméně vyzkoušet i přírodní preparáty je určitě možné a často vhodné. Vše, co konzumujeme, má vliv na naše tělo, přírodní léčiva mohou být řešením, ale také doprovodnou léčbou. Nezapomeňte však se svým lékařem vždy konzultovat i užívání bylin.

Vzhledem k tomu, že se také věda zaobírá zkoumáním bylin a přírodních léčiv, která se běžně užívají nebo užívala v lidovém léčitelství, o mnohých těchto prostředcích máme dnes lepší představu, jak fungují a zda se skutečně dají doporučit. Také farmaceutický průmysl těchto výsledků využívá a můžete se proto setkat s mnohými přípravy obsahujícími koncentrát či výtažek z bylin či různých plodů.

Které přírodní látky jsou protizánětlivé?

Kurkumin čili turmerová žluť, která se získává především z kurkumy dlouhé. Kurkumin je obsažen v kurkumě, tedy výrazně žlutém koření, které se užívá především v Indii a dalších zemích Asie i Blízkého východu. Směs koření karí také obsahuje kurkumu, a proto také malé množství tohoto žlutého barviva. Kurkumin je dobře známá látka, která se používá nejen pro svoji výraznou barvu, ale také silně antioxidační účinky, působí protinádorově a především protizánětlivě.

Podívejte se na toto krátké video, kde autorka Michaela Weissová mluví o svých zkušenostech s kurkuminem.

Zdroj: Youtube

Kurkuma, omega-3, vitamíny i protizánětlivé potraviny

Můžete se proto setkat s užíváním kurkumy při onemocněních, jako jsou nachlazení, virózy, kašel a další. Oblíbené je zlaté mléko, jež má barvu právě díky tomu, že kurkuma je jednou z ingrediencí. Kurkumu lze však užívat různými způsoby a záleží jen na vás, jak moc odvážní budete.

Chcete-li se zbavit zánětu, zvyšte také příjem omega-3 mastných kyselin, vitaminu D či hořčíku. Hořčík čili magnezium je minerálem se silně protizánětlivými účinky a jeho nedostatek v potravě je docela běžný. Hořčík také pomáhá s chronickou bolestní, únavou i problémy se spánkem.

Pokud chcete řešit zdravotní problémy přírodní cestou, nezapomeňte také na přizpůsobení životního stylu a jídelníčku. Řeč je především o protizánětlivých potravinách, dostatečném spánku, redukci stresu, pravidelném pohybu a omezení kouření i konzumace alkoholu.

Související články