Žádný zánět v těle by se nikdy neměl podceňovat. V každém ohledu byste se vždy měli poradit s odborníky a zjistit příčinu. Které bylinky povolat na pomoc v boji proti zánětu v těle?

Bylinky jsou mnohdy zázrak

Zánět v těle nevznikne během chvilky, ale je výsledkem mnoha biochemických procesů, které chrání tkáně před nebezpečným poškozením. Proti zánětům mohou být nápomocné i bylinky. Užívat je lze jak ve formě čaje, odvaru nebo jako obklady na postižená místa.

Heřmánek lékařský

Známý a opěvovaný heřmánek má silné protizánětlivé účinky a jedná se o bylinku, která je vhodná jak pro děti, tak pro dospělé. Perfektně funguje na mnohé potíže žaludku a střev a není od věci jej pravidelně popíjet. Trápí vás zánět spojivek nebo kožní problémy? I tady heřmánek umí skvěle pomoci, a to ve formě výplachu nebo k potírání inkriminovaných míst. Jednoduše si přelijte vařící vodou 1 vrchovatou lžíci heřmánku a nechte minimálně 5 minut odstát. Dle druhu zánětu využijte sílu heřmánkového čaje, a to několikrát denně.

Řepík lékařský

Jedná se o jednu z nejznámějších protizánětlivých bylin. Využívá se často k léčbě zánětů v dutině ústní, ulevuje zbytnělým hlasivkám, bolavým kloubům, při bronchitidě, ale i při stále se opakujících zánětech kdekoliv v těle. Řepíkový odvar je úžasný na chrapot a také na známé záněty a bolesti v krku. Samozřejmě skvěle uleví i řepíkové obklady, které si z řepíku snadno zhotovíte z 2 až 3 čajových lžiček, které necháte 3 až 5 minut povařit ve vodě. A jak na čaj? Zalijte 1 čajovou lžičku řepíku 250 ml vroucí vody a nechte tak 5 až 10 minut louhovat. Popíjejte třikrát denně.

Měsíček lékařský

Jedná se o silně protizánětlivou bylinku, která působí proti mnoha bakteriím, virům, plísním i kvasinkám. Dokonale harmonizuje trávicí soustavu a často je využívána na mnohé gynekologické obtíže. A další výhoda? Měsíček má výborné detoxikační účinky. Užívat jej můžete opět buď jako čaj nebo ve formě obkladů. Populární je i využití této bylinky k výrobě hojivé masti či tinktury a skvělou léčebnou službu poskytují i výplachy. V případě čaje zalijte 1 vrchovatou čajovou lžičku 250 ml vroucí vody a po pětiminutovém vylouhování popíjejte několikrát během dne. Měsíček se velice osvědčil například při zánětech očí a uší.

Kostival lékařský

Tento druh bylinky je nejvíce využíván k léčbě zánětů kloubů, šlach, kostí, svalů, vaziva a svalů. Většinou se podává ve formě obkladů nebo mastiček. Dokonce můžete na bolavá místa přikládat čerstvé listy kostivalu, které vám také přinesou značnou úlevu od bolesti. Jak si připravit správně odvar? Přiveďte k varu ½ l studené vody, v níž necháte po dobu 15 minut vyvařit 100 g kořene kostivalu. Používejte ho k pravidelným obkladům, ale ne vnitřně.

Lichořeřišnice větší

Bylinka, kterou docela možná máte na zahradě, je doslova léčebný zázrak. Jedná se totiž o přírodní antibiotikum, které je zároveň velice šetrné k přirozené mikroflóře. Často je doporučována při zánětech močových cest, močového měchýře, vaječníků, prostaty a ledvin. Ovšem bylinka také skvěle funguje na záněty dýchacích cest.

Nejenže z lichořeřičnice můžete popíjet čaj, ale lze si ji také pravidelně přidávat do jídel, vynikající je v salátech, ale třeba i na chleba s máslem. V případě, že holdujete čajům, přelijte 1 vrchovatou lžičku lichořeřišnice 1 šálkem vroucí vody a nechte 10 minut louhovat.

Zdroje: www.floranazahrade.cz, www.novinky.cz, www.novinky.cz