Zdroje: www.fitsrozumem.cz, brendid.com

Zapáchající nohy jsou častým problémem

„Táto! Ty ses zul!“ Kdo by neznal filmovou hlášku z populární trilogie Slunce, seno. Bohuže zápach nohou není většinou vtipný. Je běžný, nepříjemný a obyčejným mytím či čištění obuvi se jej nezbavíte. Nohy zapáchají kvůli bakteriím, které se vesele množí ve vlhkém a teplém prostředí. I když boty dobře vyčistíte nebo rovnou vyperete, mnohdy to nestačí. Deodorant, který překryje zápach, je jen chabou záplatou na smrdutý problém.

Deodorant ze sody proti zapáchajícím nohám

Vyzkoušejte takový deodorant, který aktivně bojuje s bakteriemi, minimalizuje vlhkost a voní. Dokonce si můžete vůni vybrat! Esenciálních olejů, které jsou antibakteriální i antimykotické, je celá řada. Váš vlastní domácí deodorant na nohy můžete ovonět esenciálním olejem z citronely, citronové trávy, hřebíčku, skořice nebo také tymiánu, dobromyslu či šalvěje. Výborně funguje také dobře známý tea tree olej, mátový nebo eukalyptový. Poslední tři také mírně chladí, což je hlavně v létě velmi příjemné.

Zápach zkrotí soda a škrob

Funkčními složkami domácího deodorantu jsou jedlá soda a škrob. Jedlá soda zabraňuje množení mykóz a bakterií, které bývají hlavním problémem zapáchajících nohou, ale i obuvi. Škrob může být jakýkoli. U nás jde nejčastěji o bramborový nebo kukuřičný. Škrob má ve směsi funkci absorpční, protože tento velmi jemný prášek dobře pohlcuje vlhkost. Díky redukci potu i bakterií zmizí i zápach.

Zbavte se zápachu nohou

Na suchou směs budete potřebovat 6 lžic škrobu, 3 lžíce jedlé sody a zhruba 25 kapek vybraného oleje. Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte různé vůně. Původní recept doporučuje 7 kapek tea tree oleje, 7 kapek eukalyptového a 11 mátového. Všechny ingredience smíchejte a skladujte třeba v zavařovací sklenici nebo jiném uzavíratelném kontejneru. Používejte přímo na nohy, ale také do bot. V botách můžete nechat prášek působit až 24 hodin. Na nohy stačí jen malé množství, které je třeba vetřít mezi prsty a na chodidlo suché čisté nohy.