Zápach z nosu je méně častý než mnohem probíranější zápach z úst, ale je stejně obtěžující a jeho řešení není dobré odkládat. Nejenže je jako každý zápach poněkud společensky diskvalifikující a psychicky vyčerpávající, ale zároveň je příznakem zdravotních potíží, které není moudré nechávat jen tak. Dotyčný má pocit zápachu z nosu, případně má zapáchající výtok z nosu či rýmu, někdy i s příměsí krve. Může také pociťovat bolesti hlavy nebo cítit tlak pod očima a kolem nosu. Zápach dotyční popisují jako pronikavý, odporný, štiplavý až hnilobný.

Příčin může být víc, mezi nejčastější patří záněty vedlejších nosních dutin, také se často tento zápach objeví po prodělané rýmě. Původce nepříjemného stavu lze hledat také v zánětech horních zubů. Další příčinou může být ozéna, vzácná forma chronické rýmy provázená atrofií neboli ztenčením nosní sliznice. Na nosní sliznici se vytvářejí silně páchnoucí krusty, které ale nemocný nemusí sám cítit. Tato choroba, která je častější u žen, může být vrozená, ale může se objevit i po operacích v oblasti nosní dutiny.

Pokud chcete zkusit domácí léčbu, můžete začít s celkovým posílením imunity, například rakytníkem, echinaceou, hlívou ústřičnou. Vyvarujte se sladkostí, které snižují imunitu, a mléka a mléčných výrobků, které podporují zahlenění. Pokud je nosní sliznice oteklá, ale zatím se neobjevují žádné hleny, zkuste inhalovat solný roztok nebo bylinky – mateřídoušku, eukalypt, tymián.

Lze také inhalovat minerální vody, nejvhodnější je Vincentka, kterou můžete použít i ve formě nosního spreje. Když se objeví husté hleny, je místo inhalace vhodnější výplach nosu, třeba za pomoci speciální nosní konvičky, do které dáte vlažný slaný roztok a postupujete dle návodu. Odhlenění můžete také podpořit pitím bylinných čajů z jitrocele, divizny či podbělu.

Pokud máte příznaky zánětu dutin, tedy bolest hlavy, čela, prostoru pod očima, je vhodná třeba protizánětlivá lichořeřišnice nebo tymián. Dutiny prohřívejte suchým teplem, nenapařujte. Můžete zkusit výplach dutin – z bylin jako měsíček, heřmánek, anýz nebo přeslička udělejte čaj, nechte ho vychladnout na tělesnou teplotu a mírně osolte. V poloze na zádech hodně zakloňte hlavu a do nosu nalijte (třeba i za pomoci injekční stříkačky) tuto tekutinu, nechte ji natéct do dutin a poté vysmrkejte. Mělo by to být kombinováno s klidovým režimem. Pozitivně na záněty dutin působí i volně prodejný bylinný Sinupret, který je vhodný i jako podpora případné antibiotické léčby.

Pokud se stav nezlepší, je nutné navštívit ORL specialistu, který provede potřebná vyšetření, určí příčinu a nasadí vhodnou léčbu. Mohou pomoci antibiotika, ať už v tabletách, či lokální ve formě spreje, nebo antimykotika. Přírodní prostředky potom můžete využít jako podporu předepsané léčby, případně po uzdravení jako prevenci návratu onemocnění.

Zdroj: www.bylinky.shop/blog/clanek/zanet-dutin/, lekarske.slovniky.cz