Zdroje: www.dama.cz, www.everydayhealth.com

Zápach z úst čas od času potrápí každého

Důvodů proč dech zapáchá je celá řada a nemusí jej mít na svědomí česnek a cibule nebo špatná dentální hygiena. Naštěstí existuje množství potravin, které s tímto nepříjemným problémem pomohou. Vyzkoušejte, co už máte doma. Určitě se najde potravina, která vám bude vyhovovat a pomůže i se zápachem z úst. Začněme třeba kořením.

Hřebíček se zápachem z úst zatočí

Hřebíček je poměrně brutální, ale zato velmi účinný. Stačí žvýkat jediný kousek a okamžitě se uvolní aromatické třísloviny, které vám pomohou nejen s dechem, ale také s dásněmi a s dezinfekcí dutiny ústní. Hřebíček používal i Casanova, který rozhodně na čištění zubů nedbal, a přece se těšil přízni žen.

Zápachu z úst zabrání skořice

Skořice je také velmi vonná a účinná. Nejjednodušší je použití ve formě čaje. Mletou skořici spařte horkou vodou a popíjejte během dne. Skořicový čaj se běžně pije v arabských zemích, kde se do něj přidává mléko a med. Vyzkoušejte skořici. Působí protizánětlivě, je plná antioxidantů, pomáhá s citlivostí na insulin diabetikům a snižuje také riziko srdečních onemocnění.

Jablka i hrušky očistí ústa

Dejte si jablko nebo hrušku. Někdy se říká, že jablko vyčistí zuby stejně jako kartáček. I když se vynechání ústní hygieny rozhodně nedá doporučit, žvýkání pevné slupky a dužniny jablka nebo hrušky skutečně dobře očišťuje zuby od plaku, ale také dezinfikuje ústa samotná.

Jogurtové kultury pomohou proti zápachu

Proti bakteriím v ústech, potažmo zapáchajícímu dechu, pomáhá také jogurt. Probiotika čili živé aktivní kultury jsou přesně tím, co pomůže zlikvidovat ty špatné, zapáchající bakterie v dutině ústní. Samozřejmě jogurt je skvělý i z mnoha dalších důvodů. Pravidelnou konzumací zkvalitníte i mikroflóru střev, která je základem k dobré imunitě a celkovému zdraví.

Ústa zbaví zápachu i bylinky

Z bylinek, které byste mohli mít doma po celý rok, jsou nejvhodnější máta a petrželka. Oleje obsažené v obou bylinách fungují výborně a pomohou proti zápachu. Použijte je čerstvé či jako nálev, který můžete popíjet během dne. I když se může zdát, že petrželka je méně vhodná jako nápoj, opak je pravdou. Nálev z petrželové nati pomáhá očistě ledvin, reguluje menstruační cyklus a je navíc i zdrojem vitamínu C.