Zápach z úst, neboli halitóza, trápí dost velké množství lidí a z velké části se dá dobře odstranit, protože je většinově způsobena problémem spojeným s dutinou ústní.

Nezapomeňte na to, že je potřeba nejprve zjistit příčinu zápachu z úst a na té začít pracovat. Lépe řečeno - na jejím odstranění! Všechny tipy níže neřeší příčinu, pouze zápach úst na nějaký čas eliminují a překryjí.

Halitóza

Zápach z úst se rozděluje do třech skupin:

Pravá halitóza – onemocnění, které je nutné řešit s lékařem.

Pseudohalitóza – ano, zapáchá vám z úst, ale z jiného důvodu, než je nemoc. Krásný příklad je konzumace romaduru nebo kouření cigaret.

Halitofobie – problém, který se vyskytuje pouze ve vaší hlavě, neboť si jen myslíte, že vám zapáchá z úst a ve skutečnosti tomu tak není.

Pravá halitóza

Za pravou halitózou může stát onemocnění vnitřních orgánů (např. dýchací cesty, krční mandle), ale ve většině případů se jedná o problém v dutině ústní. Nejčastěji je zápach způsoben nánosem zubního plaku, následně kamene. Dále je na řadě zubní kaz, krvácení a onemocnění dásní nebo usazené bakterie na jazyku.

Jestliže máte problém v ústní dutině, měli byste ho okamžitě řešit, dbát na kvalitní zubní hygienu, používat mezizubní kartáčky a nitě, ústní vody a například i škrabku na jazyk. Ústa a zuby jsou pro nás velice důležitý nástroj k rozmělňování potravy, který je potřeba opečovávat a hýčkat.

Propolisová tinktura

Výborně funguje při zánětech žaludku, jícnu i dutiny ústní. Jestliže vyřešíte příčinu zápachu, která může tkvět právě v zánětu, vyřešíte i zápach z úst.

Škumpa

Ruj vlasatá je nejen krásný a zajímavý keř, ale dokáže pomoci i se zápachem z úst. Na trhu seženete vodu ze škumpy, která odbourá krvácivé stavy dásní, a tím pádem i s tím spojený zápach.

Hřebíček

Jestli vám nevadí silné aroma hřebíčku, na cestu do práce si ho vezměte místo žvýkačky. Můžete ho použít několikrát denně. Pokud je na vás hřebíček moc tvrdý, nechte ho přes noc namočený ve vodě, tím změkne.

Šalvěj

Popíjení nebo kloktání čaje ze šalvěje vám také prokáže velkou službu. Jestliže neholdujete čaji, vložte do úst list šalvěje a několik minut ho žvýkejte a povalujte, aby se z listu uvolnily šťávy. Poté list vyplivněte.

Další bylinky k vonnému dechu

  • fenykl
  • petržel
  • skořice
  • máta
  • bazalka
  • jalovcový olej
  • koprové semínko
  • tinktura z myrhy

Zdroje: www.vitalia.cz, prozeny.blesk.cz, www.idnes.cz