Zarostlý nebo zarůstající nehet se objevuje nejčastěji na palci u nohy, ale může vzniknout i na jiných prstech. Projevuje se bolestivostí, začervenáním, zduřením a otokem kolem nehtu. Pokud se problém neřeší, nehet může způsobit v měkké tkáni ránu, přidá se infekce a vyvolá hnisavý zánět. Ten může nakonec přejít až do chronické podoby s hypertrofií, tedy zvětšením nehtového lůžka a nehtu.

Příčin tohoto nepříjemného jevu je několik. Mohou to být dědičné predispozice, například tvar a směr růstu nehtů, které jsou pak náchylnější k zarůstání. Dále nesprávná péče o nehty, především špatný tvar střihu – nehty je nutné zastřihávat rovně a ostré konce zapilovat, nestříhat do obloučku. Příčinou může být i úraz, kdy dojde k poškození nehtu či nehtového lůžka. Rizikovým faktorem je i nadváha nebo nevhodná, například příliš těsná obuv, protože problém pak vzniká mechanickým otlakem.

Pokud chcete předejít návštěvě lékaře a antibiotické léčbě, či dokonce chirurgickému zákroku, je potřeba jednat co nejrychleji. Leccos dokáže napravit i šikovná pedikérka, která vám navíc může ukázat, jak správně stříhat nehty a čeho se vyvarovat, ale můžete si zkusit pomoci i vlastními silami v domácím prostředí. Domácí léčbu by ale neměli zkoušet diabetici, u nichž je vzhledem k poruchám prokrvení dolních končetin vysoké riziko komplikací při hojení. Ti by péči o své nohy měli svěřovat výhradně proškoleným odborníkům.

V počátečních stadiích uleví vlažná koupel postiženého místa v odvaru z řepíku lékařského (Agrimonia eupatoria) či v roztoku hypermanganu nebo epsomské soli. Stejně dobře poslouží i ocet – do lavoru s vlažnou vodou přilijte sklenici jablečného octa a koupejte bolavý prst alespoň 10 minut. Trochu silnější kalibr pak představuje peroxid vodíku – na lavor vlažné vody přidejte půl šálku peroxidu vodíku a nechte působit na prst 20 minut. Zmíněné přísady mají dezinfekční účinky a měly by předejít rozvoji zánětu. Zároveň je nutné zlepšit nehtovou péči.

Mezi nehet a kůži pak vložte kousek vatového tamponu, složené gázy nebo dentální nit, namočené v lihu, alkoholu či dezinfekčním roztoku. Pravidelně je měňte. Tato obdoba profesionální ortonyxie neboli nehtových rovnátek má za úkol oddělením nehtu od bolavé kůže místo zklidnit a zahojit. Na noc si můžete na bolavý palec dát obvaz namočený do alkoholu. Bolavé místo je dobré pravidelně ošetřovat hojivou a dezinfekční mastí, ty antibiotické jsou ale na lékařský předpis.

Pro celkové zhojení a prevenci nenoste příliš těsné boty, v létě je možné využít sandály s volnou špičkou, v zimě si vybírejte boty s širší, ale pevnou špičkou, případně rovnou anatomicky tvarované. Měly by být z prodyšných materiálů a měli byste je pravidelně dezinfikovat. Stejně tak ponožky by měly být z přírodních materiálů a musí se často měnit, abyste předešli vzniku plísní a dalších infekcí.

Pokud by domácí léčba nezabrala, nezbude než zajít za praktickým lékařem, který vás případně pošle dál. Pomoci může i kožař či nejlépe podiatr, jehož specializace jsou právě nemoci nohou. Pokud jsou příčinou problému genetické dispozice, třeba příliš široký nehet, existuje možnost plastické operace, kdy se laserem odstraní část nehtového lůžka a nehet se tím zúží. Problém se zarůstáním tak vyřešíte jednou provždy.

Zdroj: www.aazdravi.cz, www.ortopediesouckova.com, www.prozeny.cz