Jsou věci, nad kterými nás nenapadne přemýšlet, dokud k tomu nedostaneme podnět. Věděli jste například, že byste měli toaletu splachovat jedině tehdy, když přiklopíte víko? Prozradíme vám proč.

Aerosoly záchodové mísy

Udržování čistoty v koupelně dnes není žádnou novinkou, zejména proto, že bakterie mohou snadno kontaminovat záchodové prkénko, poklop, okolní podlahy nebo jakékoli jiné povrchy v koupelně. Ale o splachování toalety jsme většinou neuvažovali jako o potencionálním riziku jakékoli nákazy.

Dnešní technologie toalet naštěstí minimalizují množství záchodového aerosolu, který je vystřikován při spláchnutí do ovzduší, ale i tak je to něco, o čem je dobré vědět. Pokud totiž při splachování nezavřeme poklop toalety, rozprskne se nám po celé koupelně spousta nepřátelských bakterií. I když podle mikrobiologů nejsou pro člověka přímo nebezpečné, je lepší možné nákaze předcházet.

Podle přehledu studií z roku 2013, který zveřejnil časopis American Journal of Infection Control, je jasné, že splachování záchodu s otevřeným víkem může hrozit potenciálními riziky. Nebezpečí má dokonce svůj název, jedná se o "aerosoly záchodové mísy" nebo též česky „záchodovou páru“. K jejich uvolňování dochází splachováním. Navíc pokud toaleta obsahuje výkaly nebo zvratky, mohou při splachování vznikat potenciálně infekční aerosoly, které budou v naší koupelně žít několik hodin.

Na dokument se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Bakterie přežívají měsíce

"Výzkum naznačuje, že tento záchodový potěr by mohl hrát důležitou roli při přenosu infekčních onemocnění, jejichž původce se vylučuje ve výkalech nebo zvratcích. Zvláště zajímavá je možná úloha záchodového splachu při přenosu noroviru, SARS a pandemické chřipky vzduchem," uvádí studie.

Určitá část aerosolových kapiček, které při splachování vznikají, může totiž obsahovat mikroby, které pocházejí z infekčních chorob z toho, co je v záchodové míse. Zejména zvratky a výkaly pak mohou obsahovat vysoké koncentrace patogenů, jako jsou shigely, salmonely a dokonce i noroviry. Tyto patogeny mohou na povrchu v koupelně přežívat týdny nebo dokonce měsíce.

Možnost nákazy člověka je mizivá, ale existuje

Vědci tedy prokázali, že kontaminované toalety produkují během splachování velké množství bioaerosolu ve formě kapiček a kapičkových jader, která hrají důležitou roli při přenosu infekčních onemocnění. Zvláště zajímavá je možná úloha záchodového spláchnutí při přenosu noroviru, SARS a pandemické chřipky vzduchem.

"I když dnešní toalety jsou o mnoho šetrnější, velmi malé kapičky mohou zůstat nějakou dobu zavěšené ve vzduchu," řekla mikrobioložka Dr. Janet Hillová. "Vzhledem k tomu, že voda v záchodové míse obsahuje bakterie a další mikroby z výkalů, moči a možná i zvratků, budou některé z nich i v kapičkách vody. Každý gram lidských výkalů obsahuje miliardy a miliardy bakterií, stejně jako viry a dokonce i některé plísně."

Nejjednodušší způsob, jak se vyhnout tomuto odpornému povlaku na vaší koupelně, je jednoduše před spláchnutím zavřít záchodové prkénko, což snižuje šíření nebezpečného aerosolu.

"Pravděpodobnost, že se nakazíte záchodovými aerosoly, je opravdu velmi malá," říká Hillová. Naprostá většina mikrobů v lidské moči a výkalech je zcela neškodná - a vlastně i prospěšná. Pokud byste používali toaletu, kterou použil i někdo s nepříjemnou infekcí, jako například s průjmem způsobeným infekcí salmonelou nebo kampylobakterem, pak by voda mohla obsahovat velmi malé množství těchto organismů. Ale abyste se skutečně nakazili, museli byste pozřít bakterie, které jsou ještě živé. Navíc pozřít je v dostatečném množství, aby způsobily infekci. Bakterie nepřežijí v záchodové míse nebo na povrchu toalety po neomezenou dobu a to, že se vám bakterie dostanou na kůži nebo oblečení, neznamená, že je pozřete, a proto byste se nenakazili.

I když se není až tak moc čeho bát, je jasné, že víko na záchodovou mísu bylo z nějakého důvodu sestrojeno. Proto bychom jej raději měli využívat.

Zdroje: www.msn.com, www.today.com