Někdy se o něm mluví jako o super potravině. A skutečně, jen těžko bychom našli nějaký recept čínské kuchyně, kde by aspoň troška zázvoru nebyla. To co známe jako koření, je oddenek zázvoru lékařského (Zingiber officinale), tahle rostlina se pěstuje hlavně v Číně a Indii, většinou cíleně. Divoce roste jen velmi zřídka. S trochou snahy si ji ale můžete vypěstovat doma třeba v květináči.

Pomocník do nečasu

I když nemusí každému chutnat, jeho léčivé účinky jsou skutečně značné. Zejména v nadcházejícím období zimních plískanic bychom na něj neměli zapomínat. Zázvor má totiž poměrně silné antibakteriální a také dezinfekční účinky, velmi dobře pomáhá při boji například se záněty v krku. Dokáže ulevit také při chřipce, nachlazení, rýmě nebo bronchitidách. Může za to široká paleta účinných látek – mnoho stopových prvků, mimo jiné draslík, fosfor, hořčík, sodík, zinek a železo, dále pak vitamíny ze skupiny A, B i vitamín C, a samozřejmě množství esenciálních olejů.

Zázvor působí jako výrazný antioxidant, dokonce se uvádí, že dokáže aktivně potlačovat některé typy rakovinového bujení. Pomáhá bojovat s chronickou únavou, podporuje funkce mozku, a zvyšuje jak duševní, tak fyzickou aktivitu. Zkrátka seznam toho, co umí, by byl velmi dlouhý. Jen na jednu věc si musíme dát u zázvoru pozor. Denní dávka čerstvého zázvoru by neměla překročit 5 gramů. Proto je důležité dát si pozor na to, kolik ho za den přijmete.

Rozpohybujete svoje tělo

Kromě všech léčivých účinků dokáže zázvor zrychlit lidský metabolismus. Tady je jeho účinek podobný jako u chilli papriček. Působí totiž na prohřátí organismu a k tomu, aby tělo vyrobilo teplo, potřebuje energii. Nepočítejte však s tím, že bude stačit schroupat kousek zázvoru a kila budou sama mizet. Vyvážený jídelníček a pohyb je pro hubnutí základ. Jak již ale zaznělo, závor pomáhá odbourávat únavu a povzbuzuje naše tělo k aktivitě. Takže se zázvorem se do cvičení donutíte přece jen lépe. A nesmíme zapomenout na to, že povzbuzuje i duševní aktivitu, a právě mozek je tím energeticky vůbec nejnáročnějším orgánem v našem těle.

Zázvorová voda

Ideálním prostředkem, jak nastartovat hubnutí je zázvorová voda. Tu je potřeba pít pravidelně, minimálně třikrát, ale klidně i pětkrát denně. Vyrobit ji není vůbec těžké. Podobně jako u sirupů si můžete vybrat mezi teplou a studenou cestou. V obou případech je třeba zázvor oloupat a nakrájet na tenké plátky. Není ho potřeba moc, z jednoho středně velkého kusu uděláte určitě pět litrů zázvorové vody. Na litr postačí tři až čtyři centimetry. Pokud zvolíte teplou cestu, vložte nakrájený zázvor do studené vody a tu pomalu ohřívejte asi na 70 oC. Při téhle teplotě nechte alespoň 15 minut. Čím vyšší teplota, tím více zdraví prospěšných látek se zničí. Ale nebojte, na hubnutí bude zázvor fungovat tak jako tak. Po 15 minutách odstavte a nechte vychladnout. Studený výluh můžete rovnou přecedit.

Studená cesta je podobná, jen je potřeba nechat nakrájený zázvor ve vodě louhovat trochu déle. Ideální jsou minimálně dva dny v ledničce. Pokud si chcete zázvorovou vodu trochu vylepšit, přidejte do ní ještě pár lístků máty, kousek citronu nakrájeného na plátky a třeba i plátky salátové okurky. Pokud louhujete za studena, můžete všechny tyto přísady přidat rovnou se zázvorem. Při teplé cestě je lepší citron a okurku vložit až do vychladlé vody a nechat vylouhovat dodatečně.

Zázvorová voda má hned dvojí hubnoucí účinek. Kromě toho, samotný zázvor přispěje ke zrychlení metabolismu, tak větší příjem tekutin také trochu ošálí naše tělo. Když vypijete velkou sklenici vody ke každému jídlu, žaludek se zaplní a nesníte takové množství potravy.

  • Tip na závěr – zařaďte do jídelníčku čínská jídla
  • Pokud chcete hubnutí ještě podpořit, zkuste si zpestřit jídelníček nějakými čínskými recepty. Jen pozor, čínská kuchyně umí být velmi tučná a energeticky bohatá. Přesto ale najdete mnoho přijatelných receptů, ve kterých hraje zázvor důležitou roli. Třeba takové kuře na žampionech a zázvoru, kuřecí polévka se zázvorem, hovězí nudličky na zázvoru a tak dále. K snídani můžete přidat třeba ještě zázvorový čaj. Ale pozor, nepřežeňte to, hlídejte si denní dávku zázvoru.