Tady jsou čtenářské tipy pro použití zázvoru v kuchyni a zkušenosti s jeho příznivými zdravotními účinky:

„Před delší cestou − například do ciziny, se mi proti cestovní nevolnosti osvědčil mletý zázvor.

Čtyři až pět dnů před odjezdem jej přidávám do jídla: do polévek, do guláše i do jiných omáček. Přidávám si jej i do čaje a melty.“

Na žaludek i proti virům

Zázvor prokrvuje žaludek, tlusté střevo a také zamezuje pálení žáhy. Pokud jej přidáme do masa, hlavně při pečení, je pokrm šetrnější vůči játrům.

Zázvorový nálev používám na kloktání při angíně.

Při akutní nevolnosti lze použít i oloupaný kousek čerstvého kořene zázvoru. Důležité je dobře ho rozkousat. Proti nechutenství zase pomáhá sladký kandovaný zázvor.

Je mnohem šetrnější než šalvějový nálev, a pokud jej při kloktání polkneme, nic se nestane, naopak − zázvor dezinfikuje střeva.

Příprava nálevu

Špetku mletého zázvoru spaříme ve 0,25 až 0,5 l vody a necháme luhovat pod pokličkou 5 minut.“

Ludmila Rychtarová, Hrabství

Využití zázvoru v polévce

„Zázvor používám spolu s kořenovou a listovou zeleninou při vaření slepičí a hovězí polévky. Se zázvorem jsou tyto polévky chutnější.

Kořen zázvoru se může použít rovněž do pečiva a na dochucení omáček.“

Zázvor ve vlasové kosmetice

„Další využití zázvoru vychází z toho, že mimořádně příznivě působí na vlasovou pokožku, dezinfikuje ji a podporuje prokrvení:

  • Kousek čerstvého zázvoru (kořene) nastrouháme na jemno, smícháme jej se sezamovým olejem.

Směs opatrně vtíráme do pokožky tak, aby samotné vlasy pokud možno zůstaly suché. Necháme několik minut působit a pak hlavu umyjeme šamponem.“

Mária Uličná, Zalužice